Friday, 15 January 2010

Zabos süti

Kell hozzá:
8 dkg natúr zabpehely
16 dkg liszt
fahéj
16 dkg nádcukor
szódabikarbóna

1 alma
15 dkg vaj
friss gyömbér
1 ek méz
(esetleg egy kis tej)

Elkészítés:
Sütőt előmelegít 180 fokra.
Zabpelyhet összekavar liszttel. Bele őrölt fahéj, nádcukor, mókáskanál szódabikarbóna, csipet só. Ezt mind jól összekutyul, majd folytat a folyékony állagúakkal: a 15 dkg vajból 1 ek-nyit serpenyőben felforrósít, és 2-3 percig megfuttat rajta a hámozott-magozott-reszelt-kinyomkodott almát. Almához frissen reszelt gyömbér, ha már langyos a massza, bele a maradék vaj és a méz. Miután jól összedolgoz, ráönt a lisztes-zabos katyvaszra, és fakanállal jó sűrűre kever.
Elvileg olyan az állaga, hogy vizes tenyérben könnyen dió nagyságú gombóckákat lehet belőle gyúrni (ha túl sűrű, tejjel lazít!). Gombócokat koronggá lapít (r=1,5-2 cm), majd vajazott-lisztezett tepsibe tesz.
12-14 percig süt, majd kivesz (ekkor még puhák, és hajlékonyak; ahogy hűlnek, tömörödnek ;)

Langyosan-hidegen dobozba velük!

No comments:

Post a Comment