Elöljáróban egy kicsit a zabról:
Mint minden gabonaféle, a zab is tele van rostokkal, vitaminnal (B, E), nyomelemekkel (Fe, Ca, Mg, K, P); magas fehérje és zsírtartalmának köszönhetően pedig kiválóan illik a (fokozottan) húsmentes koszton élők étrendjébe. Élettani hatása, mint égen a csillag: emésztést segítő, gyulladáscsökkentő, sav-megkötő (mindezekkel párhuzamosan a stresszt is oldja: jótékonyan hat a bőrre és a gyomorra).
Reggelire, vacsorára is kiváló. Sósan és édesen is elkészíthető.
Jómagam előszeretettel szokom reggelire elnyammogni az édes változatot. :)
Édes zabkása:
Iksz mennyiség hegyezetlen zabot forral másfélszer/dupla annyi vízben és/vagy tejecskében (fele-fele arányban). Mikor megszívták magukat a kis zabok, az egészet tányérba zuttyant, és tesz bele (hárs-/akác)mézet, mazsolát, szép piros aszalt áfonyát, szem diót, lenmagot, karikára szelt banánt (bármit, ami finom, és jólesne, ha benne lenne)... majd jó étvággyal hozzálát! ;)

Sós zabkása:
Iksz mennyiség hegyezetlen zabot egy kis sóval forral másfélszer/dupla annyi vízben. Mikor kész, ízlés szerint fűszerez édesköménnyel, lestyánnal, borssal; megint csak bármivel, ami jólesik.
Mint minden gabonaféle, a zab is tele van rostokkal, vitaminnal (B, E), nyomelemekkel (Fe, Ca, Mg, K, P); magas fehérje és zsírtartalmának köszönhetően pedig kiválóan illik a (fokozottan) húsmentes koszton élők étrendjébe. Élettani hatása, mint égen a csillag: emésztést segítő, gyulladáscsökkentő, sav-megkötő (mindezekkel párhuzamosan a stresszt is oldja: jótékonyan hat a bőrre és a gyomorra).
Reggelire, vacsorára is kiváló. Sósan és édesen is elkészíthető.
Jómagam előszeretettel szokom reggelire elnyammogni az édes változatot. :)
Édes zabkása:
Iksz mennyiség hegyezetlen zabot forral másfélszer/dupla annyi vízben és/vagy tejecskében (fele-fele arányban). Mikor megszívták magukat a kis zabok, az egészet tányérba zuttyant, és tesz bele (hárs-/akác)mézet, mazsolát, szép piros aszalt áfonyát, szem diót, lenmagot, karikára szelt banánt (bármit, ami finom, és jólesne, ha benne lenne)... majd jó étvággyal hozzálát! ;)
Sós zabkása:
Iksz mennyiség hegyezetlen zabot egy kis sóval forral másfélszer/dupla annyi vízben. Mikor kész, ízlés szerint fűszerez édesköménnyel, lestyánnal, borssal; megint csak bármivel, ami jólesik.
No comments:
Post a Comment