30 dkg liszt
3 tojás
só
kenéshez 1 tojásfehérje
Töltelék:
10 dkg ricotta
10 dkg reszelt parmezán
10 dkg mozzarella
20 dkg gomba
1 tojás
petrezselyem
só
bors
Paradicsomszósz:
40 dkg konzerv paradicsom
2 ek. olívaolaj
3-5 gerezd fokhagyma
kakukkfű
csipet cukor
csipet só
+ tálaláshoz még reszelt parmezán
A tésztához valókat – tojásfehérje kivételével – keményebb, ruganyos tésztává gyurmáz, amit aztán nedves konyharuhával letakarva 30 percig sötétben pihentet.
Közben paradicsomszószt készít: a konzerv paradicsomba belenyom a fokhagymát, tesz bele pici cukrot, sót, megkavar, lefed és alacsony lángon főz 30 percig (néha ránéz azért közben, és megkavargat, hogy érezze a törődést ;) Eztán belekever az olaj és a kakukkfű, és még öt percig fortyogtat. Kész!. :) (Nem baj, ha kevésnek tűnik, bőven elég lesz!)
A tésztát izomból papírvékonyra gyúr, és csíkokra vág (lényeg, hogy a csíkok párban legyenek).
A töltelékhez valókat összedolgoz, és a fele tésztacsíkokra kupacol, megfelelő helyet hagyva körülöttük. Eztán ráhajt a másik fele tésztát, a kupacok környékét jól lenyomkod, nehogy kibuggyanjon majd a töltelék. Derelyevágóval felvágogat, széleiken tojásfehérjével jól megken (= hermetikusan lezár), majd a majdnem kész raviolikat lobogó vízbe dobál – felszínre jöttüktől számított 10-12 percig főz.
A tányérokra kevés (1-2 ek) szószt kanalaz, amire a lecsöpögtetett raviolikat elhelyez, megszór reszelt parmezánnal, és frissen tálal/abál/gyönyörködik a műben.
NB: Jobb azért, ha az ember vagy az ember lánya társaságban készíti el, mert babrás munka (vagy 3 óra volt ez az első nekifutás), de megéri: elképesztően nagyon finom!!!
A receptötletért köszönet Domestic Goddess-nek!
No comments:
Post a Comment