Friday, 15 January 2010

Igazi, finom, vaj ízű vaj (negyedóra alatt) / Real home-made butter (in a quarter of an hour)

Sztori:
A minap Niki barátosnémmal a vegetáriánus konyha örömeiről értekeztünk, amikor szóba került ez a recept. Nóta benne: gimi közepe óta nem eszem sem margarint, sem vajat, sem semmi más ilyen bóti pancsot, aminek dög íze van...
De megtetszett az ötlet, és Fővám téri piacos e heti kiruccom alkalmával beszereztem MIND AZ ÖSSZES hozzávalót a házi tejtermékek pultjából. Ma délután végre gyorsan el is készítettem, az előbb pedig úgy kellett kirimánkodni a pirítóba ugráló kifliszeleteket, hogy hagyják már abba, mer' ennyit nem bírok ebből enni, hiába eeelképesztően finom -- igazi vaj ízű :) :) :)

Kell hozzá:
0,33 L házi tejszín (ami már magában, a kis flakonból suttyomban kortyolgatva is műélvezet amúgy :D)
1 elektromos habverő

Elkészítés:
Tejszínt habüstbe, fokozatosan növelve a sebességet vagy 10-15-20 percig turmixol, amíg a tejszín elkezd halaványan sárgulni és elkezdi kicsapkodni magából a felesleges vizet. Mikor vaj állagú, ideálisan egy vászonkendőben préselve leszűr (vagy csak simán nyomkod és öntöget), majd megfelelő méretű műanyag dobozkába tesz, dobozkát pedig hűtőbe. Erre kényeseknek fogyasztás előtt érdemes kicsit előbb kivenni, hogy megfelelően kenhető legyen az állaga.

Kis sóval, fűszerekkel, esetleg hagymával remek fűszeres vajat is lehetne ebből rittyenteni, szóval csak kreatívan! ;)


--------------------

All you need is butterfat (i.e., cream containing more than 30% fat). Put whatever amount you would like to in a large bowl and beat it with a mixer until butter and buttermilk separate from each other and the butter gets a nice golden-white colour.

You can add salt and spices to your butter -- I prefer the natural flavour: it has such a delicous taste! :)

Keep it in the fridge, and take it out to warm up a little bit at least a quarter of an hour before serving it (so that you could butter your bread with ease ;)

No comments:

Post a Comment