Friday, 15 January 2010

Vargányás risotto

Még ősszel lett kipróbálva ez a Macs-féle recept, és mivel fenségesre sikerült, ide is bejegyzem, csak hogy meglegyen ;D

Kell hozzá:
400 g rizotto rizs
5 dkg vaj
15-20 dkg szárított vargánya
3 dl szűrt húsleves a vargánya áztatásához
+ 1 l szűrt húsleves alaplének
2 dl fehérbor
1 fej vöröshagyma
őrült bors
8 dkg reszelt parmezán
apróra vágott petrezselyem

Így készül:
A vargányát jól megmos, és 3 dl alaplébe áztat félórára. Közben a kockára vágott hagymát egy vastag aljú lábosban vajon megpárol. Ehhez hozzáad a rizst, és addig kavargat, míg a rizsszemek széle áttetsző lesz (közepükön kis fehér ponttal).
Bort meglangyít, majd a rizshez ad, és elpárolgásig főz. Ha ez megvan, alaplevestül hozzáad a vargányát, majd merőkanalanként hozzáadogat az 1 l alaplevet is (egyszerre mindig annyit, amennyit épp felvesz!). Ha ez is megvan, addig főz (kb. 20 percig), amíg finom krémes állagú lesz a risotto.
Végül hozzáad 1 ek vajat, megsóz, megborsoz, majd tűzről lehúz. Ekkor beleforgat a reszelt parmezánt.
Azonnal fogyaszt!!! Tálaláskor opcionálisan petrezselymet szór a tetejére. (Nem vagyok petrezselymes, de ezt nagyon ajánlom.)

Jó étvágyat hozzá: ugye, milyen eeelképesztően finom lett!!! :)

2 comments:

  1. Kérünk újabb recepteket!!!! legalább virtuálisan együnk emberi kaját :) itt csak wurst van, mirelit zöldség és tészta :D

    ReplyDelete
  2. apránként jön ám a többi is, kitartás! ;)
    (de hiszen ti már itthon vagytok?! vagy az a jövő héten lesz...?)

    ReplyDelete