Thursday, 29 July 2010

Töltött lángosgolyó fetás salátával

Néhány héttel ezelőtt ajánlotta figyelmembe egy régi kedves ismerősöm Meg-merte-enni Orsi blogját, ahol a rengeteg étteremkritika mellett időről időre egy-egy izgalmas recept is bejegyzésre kerül. ;) A fetás-paradicsomos lángosgolyó például rögtön felcsigázta az érdeklődésemet; és a tegnapi piknik-partyra elő is vettem a receptet. Kicsit tartottam tőle, hogy úúú, lángos-mumus (amit csak a strandon a nénik tudnak igazán!) meg úúú, a paradicsomos töltelék, az vajh szét fogja-e áztatni a tésztát? Minden flottul ment, csodálatos aranybarna golyócskák süttették magukat a wokban -- öröm volt nézni; hát még később, mikor már kicsit kihűltek, megkóstolni őket! :)

12-14 lángosgolyóhoz (5-6 főre) kell:
50 dkg liszt
1 kispoharas kefir
2 tojás
4 dkg élesztő

olaj

Töltelékhez:
1/2 cs feta
1 paradicsom
bazsalikom

Így készül:
A lisztet tálba szitál, és fakanállal eldolgoz benne a kefirt. Ekkor hozzáad a sót, a tojásokat, belemorzsol az élesztőt, és ruganyos tésztát gyúr. 1-6 órán át letakarva keleszt. Közben előkészít a töltelék: a fetát és a paradicsomot kicsi kockákra vág, összekever és bazsalikommal megszór. Mikor megkelt a tészta, még egyszer átgyúr. Ekkor megkezdődhet a töltött golyók gyártása. Dupladiónyi mennyiségű tésztát két tenyér között gömbbé görget, majd közepén széthúz-szétnyomkod, 1-2 kk-nyi töltelékkel megtöm, majd gondosan visszazár. Mikor elkészült az összes gombóc wokban / vastag aljú serpenyőben olajat, forrósít (annyit, amennyi éppen ellepi majd a golyókat), és közepes lángon, állandó forgatás mellett aranyos barnára süt őket. Szalvétával bélelt alkalmatosságban tárol hűlésig (hogy felszívódjon az olaj). Eközben összedobódhat a saláta a megmaradt fetából, paradicsomból.

A fetás-paradicsomos salátához kell:
1/2 cs feta
2-3 paradicsom
1 fej lilahagyma
valamilyen fűszer(keverék) (lehet itt is bazsalikom, vagy Provence-i fűszerkeverék -- nálam most ez van beakadva, de kinek mi tetszik ;)
bors

A fetát felkockáz, a paradicsomokat úgy szintén; a hagymát megpucol és ízlés szerint karikára vagy apróra vág. Összekutyul, borsoz, fűszerez, és tálalásig hűtőbe tesz, hogy az ízek összeérjenek. ;)

A lángosgolyókat forrásom grillzöldséggel örökítette meg a történelmi emlékezet számára, én a salátás verzióra szavaztam (ha már a töltelékből maradt elegendő mennyiségű feta és paradicsom :D), és nem hiába! :)

Jó étvágyat hozzá!

No comments:

Post a Comment