Monday, 19 July 2010

Fokhagymás padlizsánkrém (Ancsiéké :)

Úúúh, ezt évek óta szeretném megcsinálni!!!
Szóval tegnap gondoltam egy nagyobbat, felhívtam Klárát, és megkérdeztem tőle, hogy hogyan is csinálja azt az isteni padlizsánkrémet, a fokhagymásat, tudja?, amit a múltkor is ettem náluk.
És akkor elmondódott vala nekem az tuti recept, mire ma elmenék az legkedvencebb vásárcsarnokba -- bevásárolandó az hozzávalókat.

Kell hozzá:
2 megtermett padlizsán
tejföl
majonéz

bors
3-4 gerezd fokhagyma

Így készül:
A padlizsánokat alaposan megmos, majd hosszában ketté vág (nem vesz kettőbe, hanem úgy hagy egymáson a fél padlizsánokat). A közepes lángon magából nyár közepén hőséget ontó sütőbe helyez, majd sütőtől távolabb helyet foglal egy könyvvel és egy demizson vízzel felszerelkezve. Közben észben tartja, hogy tulajdonképpen a padlizsánok miatt van a konyhában, nem pedig az olvasás kizárólagos öröméért! Mikor a padlizsánok jól megpuhultak, a sütőből kivevődnek (NB vigyáz, hogy ne barnuljanak be, mert a barna részek tapasztalataim szerint igencsak kesernyés ízűek :S). Egyenként kikanalaz a gyönyörű lila színüket szép őszies rozsdabarnára cserélt tökféléket. A belüket turmixgépe tesz, belenyom a fokhagymát, sóz, borsoz, tesz bele indulásnak 2 ek tejfölt és 1 ek majonézt. Jól összeturmixol, folyton kóstolgat, és aszerint adagol az ízesítőkből. Mikor kész, fedeles műanyag edénykébe tesz, és fogyasztásig hűtőben tárol (közben az ízek jól összeérnek. :)

Pirítóssal, tésztába (padlizsános csőben sütötthöz pölö) khiváló -- váljék mindenki kedves egészségére. :)

2 comments:

  1. Jelzem, az én verziómhoz nem kell tejföl, sem majonéz, és nem a sütőben pirul, hanem egy palacsintasütőben fenn, minimál-lángon, forgatva, gyorsabb, és fincsibb az illat, kevesebb az energiafogyasztás, és a hő a kuhnyában :) és lefagyaszthatjuk egy részét, hűs téli napokra is :D

    ReplyDelete
  2. na akkor következő körben így csinálom -- már csak egy rendes palacsintasütő kell hozzá :D
    kérdés: jól értem, hogy csak a padlizsánt magát fűszerezed, turmixolod, azt csókolom?

    ReplyDelete