A chapati röviden szólva indiai lepénykenyérke -- nyári hónapokban különösen javallott, mert a kenyérrel ellentétben ez az étek a legkevésbé sem megterhelő -- az arányoktól eltekintve úgy készül, mint a só-liszt-gyurma; ergo megint csak egy gyors, és esetünkben rendkívül költséghatékony, alapabáról van szó (már amennyiben a kenyérféléket annak vesszük ;)
Kell hozzá (kb. 14-15 darabhoz):
30 dkg liszt (én kevertem a grahamet és a finom búzát)
olyan 2 dl langyos víz
só
Így készül:
Az alkotóelemeket vegyít, míg ruganyos tésztát kap. Ekkor gombóccá gyurmáz, és 1-3 órára nedves konyharuhában hagy pihegni. Ekkor diónyi nagyságú gombóckára osztja fel a világot. Gombóckákat lisztezett deszkán jó vékony korongokká nyújt. Egy teflonserpenyőt (olaj nélkül!) közepes lángra tesz, és amikor feltehetőleg már meleg, elkezdi egyenként kisütni a chapatikat. Egyik oldalt addig, amíg hólyagok képződnek a tészta tetején. Ekkor megfordít. Akkor jó a lepénykenyérke, ha fordítás után szépen elkezdi felfújni magát gömb-közeli dimenziókba (mint a pita, ez is tölthető volna, ha nem lenne ilyen vékonka). Ezen az oldalon már csak minimális ideig süt. Egy chapati kisütése köbö 3-4 percet (sem) vesz igénybe.
Jómagam élükre állítva hűtöttem őket szobahőmérsékletűre -- jelenleg egy szalvétával bélelt műanyag tárolóban várják, hogy ma este megint vacsora legyen belőlük. (Szavatosságról bajosan tudnék nyilatkozni: tegnap készült az első adag, és ma este fixen elfogy mind az összes, ami még megmaradt -- az minden esetre biztos, hogy ma reggel még mindig naon finomak voltak; de persze frissen az igazi, jóóó ropogós ez is! :)
Nekem nagyon ízlik simán sajttal, vagy fokhagymás tejföllel, de ma például kerítettem hozzá egy kis házi fokhagymás padlizsánkrémet -- múlt héten chatnival ettük a gáton, ami szintén igencsak nyamm vala! :)
Jövőre vonatkozó ördögi terveim között szerepel (a különböző lisztekkel való kísérletezés mellett) a fűszerezettchapati-merénylet (rozmaringgal pölö!!!).
Amíg én terveimet forralgatom kint a konyhában, addig mindenkinek jó étvágyat a chapatihoz! :)
------------------
Chapati is one of the simples Indian flatbreads ever made. I especially like to have it in the summer because it's less substantial than any other kind of bread, its taste is quite neutral (unless you are a fan of reform cooking and add a bit of spice to the dough :), it goes with anything and it's very easy to prepare.
Ingredients (for 14-16 chapatis):
300 g flour
1-2 cup(s) of warm water
a pinch of salt
How to prepare it:
Sift or bolt flour into a larger bowl. Add salt and warm water. Make a firm but pliable dough and let it rest under a wet kitchen towel for an hour. Roll small balls of the size of a nut, and roll them into thin (2mm) discs with a rolling pin. Take a frying pan, pre-heat it and fry both sides of each disc. First, wait till small bubbles start to appear on the surface of the chapati, then flip it over and fry it for a few seconds after it blew itself up like a balloon.
I usually eat it with cheese, home-made butter or chutneys (of course).
Have a good appetite. :)
No comments:
Post a Comment