Wednesday, 14 July 2010

Ribizlilekvár / Red currant jam

Az úgy volt, hogy ma elmentem meggyért meg málnáért a piacra, hogy akkor én most befőzök. Meggy nem volt szép. Málna igen. :) És volt még sok ínycsiklandóság mellett ribizli is. Tavaly eltettem egy egész üveggel -- és az olyan jól sikerült, hogy gondoltam egyet, és beruháztam 2 üvegnyire idén is. :D
Aki szereti a koncentrációs feladatokat és a türelemjátékot, az imádni fogja a ribizli előkészítését: bizony az összes kis ribizlit le kell szárazni, és ki kell válogatni a nemjókat. De megéri! :)


Kell hozzá:
1 kg ribizli
cukor
szalicil a fedőfóliára

Ugyanúgy készül, mint a málnalekvár, csak lényegesen több cukorral (tekintve, hogy a málna inkább édes, a ribizli pedig inkább fanyar ízű, én megkockáztatom, hogy majdnem dupla annyi cukor kellett hozzá).



--------------------------

For two smaller jars you'll need:
1000g red current
sugar
salycilic

Preparation:
Stem and wash the red currents. Cook them soft on low heat; start adding sugar; stir constantly. It's ready when you feel that it is sweet enough and the consistency is to your taste (for soft, spreadable jam, you won't need to cook it too long after adding the sugar: max. 15-20 minutes). So, when ready, portion jam into jars; put a double layer of kitchen film on top (in between the two layers sprinkle a tiny pinch of salicylic); cover with the lid; wrap in newspaper; put in/under eiderdown -- the slower the cooling process, the longer its expiry date & the yummier the taste ;)

No comments:

Post a Comment