Egyenesen "a" könyv 96. oldaláról! Korábban már készült mogyorós csatni, de azt annyira a nagykönyv szerint csináltam, hogy két kiskanálnyinál többet nem bírtam leerőltetni belőle, olyan chilis lett :D
És hát tulajdonképpen ez is a csatni (chatni/chutney -- a Hindi चटनी-ból) lényege! Egyszerre mézédes és veszettül csípős szószokról van szó, éppen ezért csak keveset kell kínálni belőlük. Azért a többesszám, mert úgy dukál, ha rögtön többféle szószból válogathatódik: színekben, illatokban és ízekben való tobzódás egy tulajdonképpen végtelenül egyszerű étkezés alkalmával -- kell ennél több? :)
Kell hozzá:
6-8 db paradicsom
1/2 tk mustármag
1/2 tk római kömény
5 cm-es fahéjrúd
3-5 kk szárított chili
1/2 tk kurkuma
3 ek olaj
2/3 pohár cukor
1 marék mazsola
1/2 tk só
Így készül:
Megmos, meghámoz és felkockáz a paradicsom. Az olaj közepes lángon magasabb falú serpenyőben felhevítődik. Benne kipattogtat a mustármag (vigyázat: tényleg szanaszét ugrálnak! :D). Ezután hozzáad a római kömény és a fahéjrúd. Ha ez utóbbi kicsit megsötétebb-barnult, beleszór a chili és a kurkuma (az a gyönyörű sárga szín!!! :), és izibe' utánaküld a feldarabolt paradicsom. Közepes lángon 10 percig keverget. Ekkor hozzáad a mazsola, a cukor és a só, és 15 perc alatt, ÁLLANDÓAN keverve, sűrű "fényes-mázas" szósszá főz. Melegen, hidegen, mindenhogyan jó -- 4 napig biztosan eláll hűtőben. Eddigi tapasztalatok alapján chapatival tálalni a legstílusosabb.
Jó étvágyat hozzája :)
No comments:
Post a Comment