A múlt heti mogyoróvajhoz túlvásároltam magam csonthéjasügyileg, így maradt pont annyi, ami egy adag mogyorócsatnihoz elég. Mivel már régóta tervezem megkezdeni a legújabb szakácskönyvszerzemény gyakorlati feldolgozását (eddig csak a receptek szájban nyálat összefuttató olvasgatásáig jutottam... :D), a korianderes mogyorócsatni ötlete épp jókor jött, ráadásul hamar (alig negyedóra alatt) elkészül. :)
Kell hozzá:
1 ek tamarindkoncentrátum
1/4 pohár forró víz
1 ek mogyoróolaj (vagy ghí)
1/2 pohár megpucolt mogyoró
1/2 pohár kókuszreszelék
1 tk só (amit én véletlenül kifelejtettem, most, hogy nézem, de az íze így is remek lett ;)
1(-2) csípős zöld chilli kimagozva és apróra vágva
1 ek nádcukor
1/4 pohár hideg víz
1 pohár korianderlevél
Így készül:
A tamarindsűrítményt simára kever a forró vízzel. Az olajat előmelegít egy vastagabb fenekű serpenyőben, és benne a mozsárban apróra tördelt mogyorót aranybarnára süt; ha ez kész, bele a kókuszreszeléket, és még egy-két percig kavargat. Végül az összes hozzávalót (tamarindszósz, kókuszos mogyoró, chili, hideg víz, só, cukor, koriander) jól összeturmixol.
Frissen fogyaszt, vagy hűtőbe tesz (azt írja a fáma, 2-3 napig eláll; remélem :)
El tudom képzelni, hogy húsételekhez kiváló, de így kenyérre kenve is nagyon finom. :)
No comments:
Post a Comment