A laskagomba, mondják, páré fajta, de én nagyon szeretem. Csőben sütött zöldségeléshez is kiváló, de tegnap elfogyott az összes tejföl a gránátalmás kínai kel saliba, úgyhogy más fondorlatosságot követtem el a gombácskákkal: bepaníroztam és jól megsütöttem őket. ;)
Mellé csináltam jázminrizsből kakukkfüves rizsát, az jól megy a gombához. És a tegnapi salátából is maradt még azért mellé. :)
Rántott laskagomba:
Kell hozzá:
30 dkg laskagomba
liszt
tojások
zsemlemorzsa + só
olívaolaj
Így készül:
A laskagombákat megmos, lecsepegtet, és tányérra tesz. Közben 3 mélytányért vesz magam elé: Az elsőben lisztet, a másodikban felvert tojásokat, a harmadikban (esetleg kézi vezérléssel sózott-fűszerezett) zsemlemorzsát készít elő. A gombákat egyenként belemártogat először a lisztbe, aztán a tojásba, aztán a zsömjemorzsába, majd lapostányérra tesz.
Wokot (vagy ennek hiányában vastag aljú, magasabb falú serpenyőt) minimum ujjnyi olívaolajjal közepes lángon tart, és amikor már forró az olaj, szépen elkezd kisütögetni a panírozott gombákat aranybarnulásig. Szalvétára, vagy konyhai papírtörlőre szed, hogy felitatódjon az olajadék.
Kakukkfüves rizs:
Kell hozzá:
1 pohár (jázmin)rizs (mert az volt itthon ;)
víz
só
bors
kakukkfű
Így készül:
Egy pohár (jázmin)rizshez 1.5-2 pohár vizet számoltam.
A vizet sóval feltesz forrni, mikor zubog, belezuttyant a rizsa, és kis lángon, fedő nélkül forral készre fővésig. Végül leszűr-lecsepegtet, jól megborsoz-kakukkfüvez ízlés szerint..., és kééész.
A rántott gombát és a rizst lehet tálalni majonézzel (ez a poszt is felkerül majd hamarosan ;), vagy valami finom tejfölös-joghurtos salátával (ahogy én tettem ezt a mai napon).
No comments:
Post a Comment