Tuesday, 16 February 2010

Zöldséges folyatott tükörtojás

Reggelre kelve konstatáltam, hogy tegnap megint elfelejtettem beszerezni a mostanában kedvenc félkilós lipóti rozskenyérkét, zabkásához valahogy nem fűlött a fogam, úgyhogy alaposan körbe néztem a konyhában, hogy akkor mégis miből élek.
És jött az ötlet: a mélyhűtő tele van különböző fagyasztott zöldségekkel (ázsiai keverékkel is!), van itthon 0-ás tojás, szójaszósz, extrudált rozsos-köményes kenyér, sajt... az ázsiais-zöldséges-majdnem-tükörtojásos reggeli mellett döntöttem! :)

Kell hozzá (per fő):
5-6 ek ázsiai zöldségkeverék
egy löttyintés szójaszósz
2-3 nullás tojás (mert csak szabadot eszünk!) (és az utóbbi években Matchokban is fixen mindig beszerezhető, sokszor olcsóbban, mint bioéknál)
1 kisujjnyi, kockára vágott füstölt mozzarella
3 szelet extrudált kenyér (pölö a Tesco által forgalmazott Oatland-féle Rye Crisp Bread :)

Így készül:
A zöldséget, mivel úgy is mélységes mély hűtésből vettem elő, addig párolom kis lángon, míg a leve el nem fő. Ekkor hozzálöttyintek egy kis szójaszószt, állandóan kevergetve picit megpirítom, végül óvatosan ráfolyatom a tojásokat, és mikor már majdnem kész, rászórom a füstölt mozzit és szépen szétfolyatom a sárgákat. Addig sütöm (köbö még egy egész percig), míg vastagabb hártya képződik a sárga részek tetején.
Extrudált kenyérkével nyammogom be, evőpálcikával szelve-lapátolva a percek alatt kész remeket.
Igggazán ízletes reggeli, és a laktatósak közül az a fajta, ami egyáltalán nem üli meg a gyomrot: még így egy órával az akció után is abszolút mozgás- és gondolkodásképes vagyok ;D

No comments:

Post a Comment