A mai ebédnél megint konstatáltam, hogy tervezetlenül hagytam a kérdést az utolsó pillanatra. Szégyen szemre megint a mirelit áru felé kezdtem kacsingatni a mélyhűtőben, de azt hiszem, mindenki jól járt a rögtönzött akcióval. Ugyanis eszembe jutott egy beszélgetésfoszlány még tavalyról: Olgit faggattam a csőben sütés hogy-s-mikéntjéről; és most az emlék-dirib-darabkákból összeraktam a magamét. NAGYON FINOM lett! (És említésre méltó, hogy fél óra alatt kész.)
Kell hozzá:
zöldségek (nálam ezek most: borsó, kukorica, zöldbab, brokkoli, 1 közepes szál sárgarépa)
2 kisebb fej krumpli
1/2 lilahagyma
só
bors
zsálya
bazsalikom
rozmaring
1/2 ek növényi zsír
1 pohár tejföl
1 tojás sárgája
reszelni való sajt (én szeretem, ha egy pici füstölt sajt is van benne, nagyon jó ízt ad!)
Így készül:
Sütőt előmelegít 200 fokra. Ha mélyhűtőből, ha frissen van a zöldség, amit kell, megpucol, szabványméretre vág/kockáz/karikáz ízlés szerint. Ezeket megpárol borssal, zsályával, bazsalikommal, kakukkfűvel annyira, hogy a levük nagy része elfőjön.
Egy kicsi tepsit vagy jénait kiken zsírral, belekarikáz a vékonyan (1 cm körül) szelt krumplikat. A tepsi alján szépen elegyengetett krumpliréteget megszór rozmaringgal, sóval és a felkockázott/-karikázott (ez megint egyéni) lilahagymával (amiből persze több is mehet bele, mint fél fej ;). Erre ráborít az összes félig párolt fűszeres zöldségek.
A pohár tejfölt egy csipet sóval és a tojássárgával jól összekever, és a tepsibenlévőségekre egyenget.
Az egészet betesz a sütőbe 10-15 percre. Közben sajtot reszel, mosogat, kreatívan elfoglalja magát. 10 perc, negyedóra elteltével tepsit kivesz, és a mű tetejét jóóól megszór sajttal. Megint visszatesz még 10-15 percre, és amikor már szépen pirul a teteje, még egyszer utoljára kivesz.
Én magában ettem: nagyon finom lett, mintha csak a második anyukám csinálta volna! :)
Jó étvágyat hozzá!
No comments:
Post a Comment