Már napok óta szemezek a korábban már említett vegetáriánus szakácskönyv 56. oldalán található "Mozzarellás-paradicsomos pizzával". Az eredeti recept szerint ugyan pirított padlizsán- és pritaminpaprika-csíkokat kellett volna feltétként rádobni, de padlizsán nem volt itthon, a pritaminpaprikát meg az íze miatt bojkottálom, úgyhogy mélyhűtőbe nézés után a spenót mellett döntöttem, és mint kiderült, nagyon jó döntés volt! :)
Körülbelül 1-1.5 óra alatt készült el az egész. Drótszamárral mondjuk mi eltekertünk a Fővám térre meg vissza néhány hozzávaló végett, ami plusz fél óra volt, de megérte (közben végig kísértett a gondolat, hogy vegyek egy kis padlizsánt, de addigra már beleéltem magam a spenót ízvilágába -- amit már előzőleg gondosan kifagyasztottam szobahőmérsékletűre ;)
Tehát ehhez a csodálatosan finom pizzához kell...
Tésztának való:
3 tk friss élesztő elmorzsolva
1/2 tk cukorral, majd meglöttyintve
1/2 pohár langyos vízzel, amit aztán 5-6 perc alatt felfuttatom; közben
1.5 pohár lisztet egy tálba szitálom, majd elkeverem
1/4 tk sóval -- a sós liszt közepében mélyedést képez, amibe belezuttyantom
2 ek olívaolajat.
Ehhez hozzáadom az élesztős keveréket, és néhány mozdulattal tésztává gyúrom, amit lisztes felületen tovább gyúrok, amíg ruganyos tésztát kapok. Ekkor meleg helyen letakarva 30 percig békén hagyom a tésztát kelni.
Tészta kelegetése közben elkészítem a paradicsomos alapot.
Ehhez a szószhoz kell:
2 tk olívaolaj, amit egy nagy serpenyőben, közepes/kis lángon felhevítek, és megpirítok benne
2 gerezd apróra vágott fokhagymát; ehhez hozzáadok
1 ek paradicsomsűrítményt és
1 konzervnyi apróra vágott hámozott olasz paradicsomot a levével együtt; végül ízesítem
oregánóval
bazsalikommal
sóval,
borssal, és
1 fél fej apróra vágott lilahagymával.
A szószt lassú tűzön néha megkeverve besűrítem (10-15 percet ír, én elfejtettem nézni, de mikor besűrült, tűzről levéve hagytam kihűlni).
A feltéthez már kiolvasztottam:
200 g spenótot, és kettőbe vágtam
60 g fekete olívabogyót; továbbá lereszeltem
12 dkg sima mozzarellát és
2 ek-nyi reszeléket adó parmezánt.
Utolsó simítások:
A sütőt előmelegítem 220 fokra. Az időközben megkelt tésztát gombóccá gyúrom, majd sodrófával kör alakúvá nyújtom. Előveszem a kapcsos tortaformát, picit beolajozom az alját (tényleg csak max. 1 tk-nyi olívaolajjal) és belesimítom-nyomkodom a tésztát. Ráteszem a kihűlt szószt úgy, hogy a szélén egy kisujjnyi csík szabadon maradjon. Ezt megszórom a fele adag mozzarellával és a parmezánnal. Erre ráteszem a spenótot és az olibogyókat. Végül a maradék sajttal megszórom az egészet, és 20 perc alatt gyönyörű aranybarnára sütöm.
És megeszem. Az egészet. Jó ízűen. Két körben. ;D
No comments:
Post a Comment