Sunday, 21 February 2010

Zabpelyhes-répás palacsinta

Megint egy recept, amit régóta szeretnék kipróbálni, és tegnap este arra gondoltam, mi lehetne alkalmasabb alkalom, mint a születésnap, :) szóval a mai reggelt FlatCat zabpelyhes-répás palacsintájával indítottam. Nekem ez így picit édes, így legközelebb felére veszem a cukrot, és a joghurtos öntetből kihagyom a mézet, de ettől eltekintve nagyon jó ízű és tápláló reggeli -- volt! :D

Kell hozzája:
1 közepes méretű, pucolt, majd finomra reszelt sárgarépa
4 ek zabpehely (ha van finomra hengerelt, akkor elég, ha fél órát áll a katyvasz, aminek a készítésére mindjárt rátérek, ha viszont csak sima zabpehely van otthon, akkor érdemes egy egész iccakára hűtőbe dobni az egészet, hogy a zabpelyhecskék jóóól megszívják magukat)
2 ek liszt (én átszitált finom búzaliszttel dolgoztam: működött ;)
1 kk sütőpor
2 tojás
1 dl tej
2 ek nádcukor (ebből én 1-et is soknak vélek...)
fahéj
pici őrült szerecsendió
kardamom
csepp citrom facsart leve

Így készül:
A répát habverővel jól elkever a tojásokkal, majd hozzáad a sütőporos liszt, a zabpehely, a cukor, a tej, a fűszerek, a citrom leve. A sűrű palacsintatésztaállagú masszát zabpehelytől függően fél-1 órára vagy egy éjszakára állni hagy. Teflon serpenyőben mérsékelt lángon zsiradék nélkül mindkét oldalán kisüt 1.5 ek-nyi adagokban (így lesz köbö 4-5 tömzsi palacsinta, ami 2 embernek bőven elég).
Tálaláshoz natúr joghurtot mellékel (ha nálam édes szájúbb, ezt kikever mézzel/vaníliás cukorral; vagy kutyult joghurtos öntet helyett rögtön mézzel vagy juharsziruppal önti le az egészet).

No comments:

Post a Comment