Jóllehet a kömény az egyetlen máig kísértő kiskori kaja-mumusom, és az almacsatniba rengeteg (római) kömény kell, legnagyobb megelégedésemre nagyon finom, markáns ízvilágú szószt sikerült az asztalra varázsolnom. Azt is észrevettem, hogy napról napra egyre finomabb az íze -- kár, hogy csak egy hétig áll el... bár ahogy így elnézem, kevés az esélye arra, hogy megérje ezt a tekintélyes kort! :D
Kell hozzá:
2 ek olívaolaj
1.1/2 tk római kömény
2 szárított chili apróra vágva (ha van zöld színű, akkor inkább zöldet)
2 tk kardamom vagy frissen reszelt gyömbér
1 tk kurkuma
1/2 kg illatos alma (az eredeti recept szerint Granny Smith-féle zöld -- nálam golden volt itthon)
1/2 dl víz
1.1/4 tk fahéj
3/4 tk szerecsendió
1 pohár cukor
Így készül:
Az almát megmos, meghámoz és felkockáz. Az olajat egy 2 literes lábosban felhevít, és megpirít benne a római kömény. Hozzáad a chili és kardamom/gyömbér, a kurkuma, végül az alma. 2-3 percig keverget, majd kisebbre véve a lángot beledűtt a víz, majd a fahéj (ízlés szerint) és a szerecsendió. Állandó keverem-kavarom mellett, 15-20 perc alatt puhára fő az alma. Ekkor hozzáad a cukor, és lekvár szerűre sűrít. Kihűt, majd hűtőben tárol (kb. egy hétig eláll).
Váljék mindenki kedves egészségére. :)
No comments:
Post a Comment