Friday, 23 July 2010

Zsemlemorzsa házilag / Homemade breadcrumbs

Valahol olvastam, hogy a kifliből házilag előállított zsemlemorzsa a legbiztosabb panírozási alap. Tekintve, hogy valahol a családban mindig kitermel valaki egy rakat számára használhatatlanul kopogóssá száradt kiflit, elhatároztam, hogy kivételesen nem hagyom, hogy megint a piacos nénik disznai meg kutyái éljék fel az egész zsákmányt.

Fogtam 6-8 száraz kiflit, egyenként lereszeltem őket kislyukún, majd vettem Bábuska kora-Siemens elektromos mákdarálóját (azt, amit ha bekapcsolok, tisztára olyan, mintha légiriadó sziréna üvöltene a konyhában), és finomra porítottam a morzsalékot.

Gyanús kinézetű apró élőlények zsemlemorzsában való kikelése ellen a legjobb módszer, ha preventív jelleggel kevés olajon enyhén megpirítjuk az így elkészült morzsát.

Jól záródó műanyag dobozban fénytől védett, hűvösebb helyen tárolva jóóóó hosszúúú ideig eláll.

Tulajdonképpen ennyiből áll a kiflimorzsa előállítása -- hosszú távon valószínűleg sokkal környezettudatosabb és pénztárcakímélőbb, mint a bóti verzsön. ;)



----------------------

The preparation of homemade breadcrumbs is actually a piece-of-cake, moreover, it's better, tastier and environment friendlier than buying it prepacked in the local store. ;)


Ingredients:
  • as many dried bread/baked rolls/crescents as you have at home

Preparation:

  • Grate finely.
  • If you wish to go for sure (and prevent tiny creatures from springing into life if breadcrumbs are not used regularly and thus spend a lot of time alone in a dark place in a plastic container), toast it slightly in a few tbsps of olive oil -- cool it at room temperature -- keep in a tupperware in a place protected from light.

No comments:

Post a Comment