Monday, 2 August 2010

Cukkinilepény

Hétvégén kaptam egy hatalmas cukkinit (meg egy ananászt -- háhá! --, amiből perceken belül csatni lesz, "aber das ist eine andere Geschichte und soll ein andermal erzählt werden" ;); és vasárnapi ebéd gyana, gondoltam megpróbálkozok (most zöldségfasírt helyett) a cukkinis lepénnyel. Az elkészítése igen egyszerű, és begyúrással egybekötött sütéssel együtt egy-másfél óra alatt kész, de... Ahogy azt Flatcat is írja, inkább baba-érzésvilágú az étek. És valóban: finom, laktató, de valahogy olyan bébiételszerű. Ettől persze nem csüggedtem: előrelátóan felvettem a címkék közé a "babakonyha" linket; és közben rájöttem, hogy tulajdonképpen már eddig is készültek nálam olyan abák, amikhez ezt a jelzőt nyugodt szívvel oda lehet biggyeszteni. Szóval alant következik a cukkini lepény receptje köbö 3 főre: fogadzóknak és felnőtteknek. Tessék kipróbálni, aztán meglátni, hogy tetszik-e. ;)

Kell hozzá:
1 nagy cukkini (70-80 dkg)
1 nagyobbacska tojás
10 dkg finomra hengerelt zabpehely

1 tk nádcukor
fűszerek (nálam bors, majoranna és koriander)
2 gerezd fokhagyma (ha csak nagykorúak fogyasztják)
2 dkg olaj

Így készül:
A cukkinit nagylyukún lereszel, besóz, majd negyedórát állni hagy. Ekkor alaposan kinyomkod a leve (a sütögetés után ez a második leghosszabb munkafázis). Ha ez megvan, mehet bele minden hozzávaló: jól összegyurmáz. "Zöld diónyi" gombócokból kilapítás útján félcentis korongokat készít, melyeket disztingvált lángerősségnél, zsírozatlan/olajozatlan serpenyőben mindkét oldalukon pirulásig süt.

No comments:

Post a Comment