Ez a 10.000 éves múltra visszatekintő, eredetileg kukoricalisztből készülő lepénykenyérféleség Dél-Amerikából származik, ahol anno az aztékok és a maják kukoricából gyúrt emberelődeiktől eredeztették magukat, és legfőbb táplálékukat, a tengerit mindenhez felhasználták.
Mai rohangászó világunkban azonban, kukorica-emberek ide, földi arany oda, sajnos nehezen hozzáférhető az igazi, jóféle masa harina (az állítólagos tuti kukoricaliszt). De ne csüggedjünk -- amíg nem kóstolunk igazi tortillát, búzalisztből is nagyon fogjuk szeresni! :)
8 darabhoz kell:
30 dkg liszt
4 ek olaj
1/2cs sütőpor
só
2-3 dl langyos víz
Így készül:
A lisztet a sütőporral elkever, hozzáad a só és az olaj, majd annyi langyos víz, hogy lágyabb, ruganyos tészta legyen az eredmény. Nedves ruha alatt negyedórát ácsorog a tészta, majd nyolc (köbö alig fél centi vastag) korong gyúródik belőle. Egy serpenyőt csak úgy magában, mindenféle zsiradék vagy olajadék nélkül közepes lánggal lobogó tűzre tesz, és a tortillákat pár perc per tortilla szisztémában szépen kisüt mindkét oldalukon (értsd: mikor hólyagosodik a tetejük, fordít egyet). Nylonzacskóban, lehetőleg légmentesen tárol, ha nem azonnal tálal, mert így tovább őrzik meg a ruganyosságukat. Sandítom, hogy egy nap alatt ilyen trükközés mellett is kiszáradnának, de eléggé kérészéletűek, lássuk be. És hogy mihez kezdhetünk a tortillákkal? Lehet belőlük csinálni quesadillát vagy tortillatekercset például. ;)
_________________
Tortilla
Ingredients (for 8 tortillas):
300g flour
5g self-raising flour
salt
1 cup of warm water
Preparation:
Mix the ingredients and make a pliable dough. Cover with a wet kitchen towel for a quarter of an hour. Make 8 balls from the dough, and roll them into 0.5cm thick disks. Pre-heat an oven (no fat, no oil!) and fry both sides of the disks for a few minutes (when the top becomes bubbly, turn it over). When ready, put the tortillas into a plastic bag (preferably: vacuum bag). Thus, your tortillas won't dry out so quickly.
(Note that I can only suspect that this is not the kind of bread product which stays fresh for days on end: I guess they dry out in the cousre of a day, so it is advisable to serve them imediately. ;)
And now the question arises: what should I do with my tortillas? Well, you can make quesadillas or tortilla wraps for instance! Be creative and eat up! :)
No comments:
Post a Comment