Kell hozzá:
1/2 kg szikkasztott kalács
1/2 kg nyári alma
10 dkg nádcukor
3 tojás
1/2 l tej
3 dkg olvasztott vaj
1 kis üveg sárgabaracklekvár
opcionálisan:
1-2 marék mazsola
fahéj
porcukor
Így készül:
Sütő előmelegszik 200 fokra. A tojássárgák elkeverednek a cukorral és az olvasztott vajjal, majd az egész egyveleg a tejben landol. A kalács 2x1x2cm-es kockákra darabolódik, megázik/megszívja magát kicsit a tejes-tojásos-vajas-cukros löttyben. Az almák megmosódnak és meghámozódnak. Egy jénai kivajazódik, és az aljára kerül egy réteg szottyogós kalács. Ekkor mehet rá az opcionális mazsola. Előkerül egy reszelő: egy réteg alma a kalácsrétegre reszelődik (nagylyukún), ami megint csak opcionálisan fahéjjal (és ha nagyon savanyú az alma és édesszájúaknak készül a rakás, egy kevéske porcukorral) szóródik. A rétegelés ebben a szellemben addig ismétlődik, míg van mit rétegelni: lényeg, hogy reszelt alma legyen a záró réteg. 25-30 percre, fedő nélkül, sütőbe kerül a rétegződés; ekkor a tetejére kerül az elegyengetett sárgabaracklekvár és a csipet sóval és egy kiskanál lekvárral felvert tojásfehérje. Még vagy 15 percre visszamegy az egész sülni: mikor a teteje szép aranybarna, kivevődik és tálalódik / hűl.
Mint látható (illetve olvasható!!!), ebben a máglyarakásban a reszelt alma és a tojáshab alá kerülő lekvárréteg a pláne: valahogy máshogy finom ez a verzió, mint az. De mindkettő favorit -- télen sok ilyen fog készülni, már látom! :D
Jó étvágyat! :)
--------------------------
Piling (Hungarian "Máglyarakás")
Máglyarakás, a typical Hungarian sweet-dish, is one of my favourite dishes: normally it is served after substantial soups (like goulash soup) -- but since I'm a vegetarian, I do not need such an excuse to make it any time I would like to. ;)
This version is a little bit different from the traditional piling in that this is prepared with shredded apple and an extra layer of apricot jam which does not feature in the original recipe.
Ingredients:
0.5 kg (half-)dried milk-loaf
0.5 kg apple
100 g cane sugar
300 g melted butter
0.5 l milk
3 eggs
1 small jar of apricot jam
+ optionally:
raisins (1-2 handfuls)
powdered sugar
powdered cinnamon
How to prepare it:
Pre-warm the oven at 200 degree. Separate egg-yolk from egg-white. First, mix the sugar, the melted butter and the egg-yolks -- then add the milk to it. Now cut the milk-loaf into small cubes and let them soak in the milky stuff for a few minutes. While the milk-loaf is enjoying its milk-bath, prepare the apples: wash and peel them with care. Now take a caserrole and butter it lightly (the sides and the bottom, I mean :D). Put one layer of soaking milk-loaf into it (and put some raisins onto it if you like). Then take a shredder and shred (on the coarsest side) one layer of apple onto the milk-loaf. Here you can bestrew the shredded apple with cinnamon (and powedered sugar in case you find the apple much too sour). Continue layering until you are out of ingredients -- the point is to finish layering with shredded apple. Now put the casserole into the oven for 25-30 minutes. Then take it out and put a neat layer of apricot jam on the top. Beat up the egg-white with a pinch of salt and a tiny spoonful of jam, put this on the jam-layer, and put the casserole back into the oven for appr. 15 minutes. When the top gets a nice golden-brown colour, your piling is ready!
Have a good appetite! :)
No comments:
Post a Comment