Monday, 2 August 2010

Banáncsatni / Banana chutney

A heti csatni-felhozatal: banán- és ananászcsatni. Mindkettőt most csináltam először; mindkettő igen-igen ízletesnek ígérkezik; mindkettő veszettül jól működik az egyszerre édes, egyszerre csípős mátrixban -- de mielőtt további képzavarokra ragadtatnám magam: íme a recept (az ihletért köszönet KicsiVúnak)! ;)



Kell hozzá:
2 banán
1 ek olaj
1/3 vagy 1/2 tk római kömény
1/2 tk mustármag
1 rúd fahéj
1 dl almalé
1 zöld chili felkarikázva vagy 1-2 szárított chili
6 dkg nádcukor
pici só

Így készül:
A felforrósított olajon kipattog a mustármag, benne megpirul a kömény és a vékony karikákra szelt chili, majd megsötétebbbarnul a fahéj. Ekkor beledarabolódik a banán; belezuttyan az almalé, a cukor és a só. Állandó kevergetés mellett pépesre fő; szobahőmérsékleten dobozba kerül, doboz pedig a hűtőbe. :)




---------------------

Banana chutney

Ingredients:
1 sp oil
1/2 tsp mustard-seed
1/3 or 1/2 tsp Roman caraway
5 cm long cinnamon stick
2 dried chili peppers OR 1 green chili pepper
2 bananas
1 dl apple juice
600 g cane sugar
salt

Preparation:
Heat oil in a big, thick-bottomed frying pan. When the oil is hot, add mustard seedsand toast, while stirring, until it pops. Add and toast Roman caraway, then the grinded dried chili peppers (if you use fresh green chili pepper, cut it into tiny slices and tosat them as well), and toast the cinnamon stick until it gets a darker brown colour. Peel and cut the bananas, add them into the pan together with the apple juice, cane sugar and a pinch of salt. Stir until it all becomes dense and jamlike. Cool your chutney at room temperature, and serve it with Indian pastas/breads or put it in a box and store it in the fridge for later use.

No comments:

Post a Comment