Saturday, 21 August 2010

Paradicsomos-hagymás quesadilla (2 főre) / Quesadilla with onions and tomato (for 2 persons)

Megint Mexicóba invitálnám magunkat -- a tortilla megannyi felhasználási lehetőségének egyik legfinomabb változatát prezentálandó. :)
Quesadilla a héten kétszer is készült, mindkétszer fokhagymás-joghurtos mártogatóval (a salsa-szósz receptre még vadászok!), mindkétszer nagy sikert aratott = mindkétszer pillanatok alatt elfogyott. :D
Megjegyzendő, hogy életemben először egy volt-kedvenc helyemen, a Balettcipő étterem-kávézóban ettem ilyet egy éve: póréhagymás és mangós-csirkés változatban. Hetekig visszajáró vendég voltam: árak ide, kereset oda... :D Aztán valahogy ősz elején leválthatták a szakácsot vagy a beszállítójukat, mert onnantól kezdve az árnyéka sem volt önmagának sem az étlap, sem az, amit kihoztak (de túrógombócuk még mindig ínycsiklandó :) -- féléve legalábbis az volt még). Valószínűleg ezért motoszkál bennem az első idei kánikula óta, hogy ha ott nem is lehet már hozzájutni, de akkor házilag kellene előbarázsolni a quesadillát. Némi receptvadászat után: lőn! (Az alapötletért köszönet Rossa Melának :)


Kell hozzá:
6 tortilla
reszelt sajt (ideálisan valami markáns ízvilágú: parmezán, grana padano -- jómagam trappistával készítettem, és azért így is hasítottunk vele :D)
lila hagyma
fokhagyma
paradicsom

bors
bazsalikom
sütéshez pici olaj

Így készül:
A tortillákat a hozzávalókban megadott link útmutatását követve elkészít (Ugyanabból a mennyiségből lehet 6 darabot is csinálni, így nagyobbak lesznek a tortillák). A paradicsomot megmos, a hagymákat megpucol. Serpenyőben kevés olajat hevít, rátesz egy tortillát, erre a reszelt sajtot, majd a felvagdosott lila hagymát, paradicsomot és az apróra vágott fokhagymát. Sóval, borssal, bazsalikommal ízesít, majd rátesz egy másik tortillát. Amikor az alsó tortilla megpirult, óvatosan megfordít, mintha palacsinta sütődne. Ha ez az oldal is megpirult, tulajdonképpen kész a quesadilla: tányérra tesz, és 4-6 felé szel. (A maradék 4 tortillával ugyanígy jár el: a quesadilla is azért varázsos étek, mert a lehetséges variációk száma elgondolhatatlan -- szóval tessék bátran kreatívkodni: ez itt lényegében egy legalapabb alaprecept vegáknak :)

A quesadillához persze mindig jár valamilyen szósz. Lehetőleg többféle. Én most csak egyet készítettem: joghurtos fokhagymásat. Egy kis pohár joghurtot sóztam, borsoztam, belekevertem 1 jó nagy gerezd apróra vágott fokhagymát, és fél napot hagytam érni az ízeket a hűtőben. Isteni lett! ;)



__________________

Quesadilla

One of my favourite Mexican foods which I am finally able to prepare by myself, at home -- yeeey! :)

You'll need:
6 tortillas
1 tomato
1 red onion
garlic
grated cheese (preferably grana padano or parmesan)
salt
pepper
basil

How to prepare it:
Prepare tortillas by following the instructions provided in the link above. ;)
Wash tomato and peel onions. Put a tiny spoonful of oil in a frying pan. When the oil is hot, put one tortilla in it, add grated cheese on top, then add sliced tomato and onions. Add salt, pepper and basil, and cover the whole lot with another tortilla. When the tortilla on the under-side is rosy, turn your quesadilla over and fry the other side as well. When ready, put the quesadilla on a plate and cut it into 4-6 pieces. Repeat the same with the remaining ingredients. (Note that this is a basic-style recipe for vegetarians -- quesadilla is one of my favs because the possibilities and combinations of filling are seemingly endless -- so, be creative! ;)

Of course, quesadillas won't do without diverse dipping sauces. I only did one very simple variant: I took one cup of natural yoghurt, added salt and pepper, cut one big clove of garlic into tiny pieces and mixed them with the joghurt; I put the sauce in the fridge for a couple of hours (it tastes best when it has a full one-night rest! ;)

Have a good appetite! :)

No comments:

Post a Comment