Tuesday, 31 August 2010

Tejberizs őszibaracköntettel / Sweet milk rice with peach sauce

Átmazsoláztam a korábbi bejegyzéseket, és meglepve konstatáltam, hogy a tejberizs és a gyümölcsrizs eddig nem kerültek posztba. Akkor most minimum az egyiket pótolom, mert hogy... Az úgy volt, hogy tegnap egész nap farkas (igen) éhes voltam, és számítottam rá, hogy az esti futás után csak még farkasosabb lesz az étvágyam. Ezért, roppant előre látó vegetáriánus kisvad módjára, még kora délután összedobtam egy tejberizsát meg némi őszibarackszószot a tetejére (az eddig még kóstolatlan, csak képről ismert sugörsoppos tejberizsek adták az öntet-ötletet ;) -- még szerencse, mert így egészében megkíméltem a hűtő többi lakóját. :D

2 adag tejberizshez kell:
1 pohár jázminrizs (vagy bármilyen, amilyen épp van otthon)
1 pohár víz
1 pohár tej
1 cs bourbon vaníliás cukor
2 ek barna cukor

A baracköntethez kell:
1/2 ek olaj
5-7cm-es fahéjrúd
4-5 őszibarack
cukor

Így készül:
A rizst a vízzel feltesz főni, majd mikor az összes víz elfőtt, hozzáad a tej (és esetleg még egy löttyenet víz), és egészen kicsi lángon keverget, amíg a szemecskék ezzel is jóóól megszívják magukat. Ezután tűzről lehúzva, fedő alatt szobahőmérsékletűsít.
Közben elkészíthetődik a barackszósz. A barackokat megmos, megpucol, kimagoz és felaprít. Egy serpenyőben a hevített olajon megbarnít a fahéjrúd, majd hozzáad a barack. Amikor a gyümölcs elfőtte a levét, mehet bele a cukor (ízlés szerint, én kevéssel szeretem, úgy hogy még érezni benne a gyümölcs eredeti ízét -- nyammm :). Állandó kevergetés mellett besűrít. Tűzről lehúz, így hűt. Hűtőben tárol.
Tálalás: egy adag tejberizs gazdagon nyakon öntve a gyümölcsszósszal -- szobahőmérsékleten, vagy behűtve.

Ha éppen nincs érkezés gyümölcsszószkészítésre, a tejberizs fogyasztható magában, kakaó- vagy fahéjporral megszórva, esetleg mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, valamilyen sziruppal stb. Megint egy kreatív hajlamok kiélésére alkalmas, ki-hogy-szereti típusú étel -- mily meglepő... :D

Jó étvágyat hozzá! :)




__________________

Sweet milk rice with peach sauce for 2 persons

So, here's my yesterday evening's menu... ;)

Ingredients of the milk rice:
1 cup of rice
1 cup of water
1 cup of milk
1 pack of vanilla sugar
2 tablespoons of brown sugar

Ingredients of the peach sauce:
1/2 tablespoon of oil
5-7cm long cinnamon stick
4-5 peaches
sugar

I prepare it like this:
Boil water with rice. When there's no more water left, add milk, vanilla sugar and brown sugar, and stir constantly until the rice absorbs all milk. Cover milk rice and cool it thus at room temperature.
In the meantime you can prepare the peach sauce. Heat oil in a frying pan. Roast cinnamon stick until it gets a nice darker brown colour. Add peaches (washed, peeled and cut into smaller squares). When the liquid contents of the peach evaporate entirely (if you see what I mean...? :D), add sugar, and stir until it all becomes dense and jelly-like. Cool at room temperature.
You can serve it at room temperature or cold. Store both milk rice and sauce in the fridge if you do not serve them "immediately".

If you do not have peaches or any kind of fruit to make sauce with at home, you can eat your milk rice with cocoa powder or powdered cinnamon or raisins or syrups of all sorts as well.

Have a good appetite! :)

No comments:

Post a Comment