Wednesday, 6 October 2010

Meggyes-túrós lustaság / Lazy-pie

Kezdek komolyan kiakadni, hogy jó egy hónapja csak fantombejegyzésekkel dolgozom (értsd: bejegyzem piszkozatban az ételek nevét és főbb hozzávalóit, hogy észben tartsam, hogy mivel maradok le) -- mostanra olyan hosszú a lista, hogy megelégeltem a dolgot. Minimum egy közzétételére muszáj időt szakítanom -- még ha régen aludnom is kellene az elolvasandó tanulmányhalmok tetején :D

A lustaság azért lustaság, mert eredetileg "Lusta asszony rétese" néven fut. Ez igaz is: annyira slendrián módon készül, hogy elképesztő, ennek ellenére csoda finom az eredmény. Végül is ez is a gyors, variálható (itt főleg a szezonális gyümölcs kiválasztásával és a fahéj/citrom hozzáadásával lehet játszani) és nevetni valóan, un-píszí módon phirmitív az egész. De mos' komolyan!

Kell hozzája:
20 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 cs sütőpor
12 dkg vaj (fele tepsi kikenéshez; fele olvasztva)
2 tojás
1 dl tej
25 dkg tehéntúró
1/2 kg lecsepegtetett magozott meggy (befőttes fajta ;)

Így készül:
A lisztet, a cukrot és a sütőport vegyít (vagy elegyít...? -- az esetleges fogalmi képzavart akkor most fogjuk arra, hogy már túl késő van a látens tétékás véna kidomborításához :D). Egy kisebb tepsit (vagy esetemben egy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, mert idehaza konkrétan ez fér be a sütőbe) kiken 6 dkg vajjal (komoly kihívásként éltem meg, hogy ENNYI vajat egyenletesen eloszlassak, de végül sikerült). A lisztes-cukros-sütőporos keverék felét a tepsibe szór; rámorzsol a túrót, majd elegyenget rajta a meggyet. Ekkor rászór a maradék lisztes keveréket; eloszlat rajta a felolvasztott maradék vajat. A két tojást a tejjel jól felver, majd az egész mindenség tetején elegyenget. Félórát hagy pihenni, majd legmagasabb hőfokon negyedóra--húsz percre a sütőbe tesz, ekkor közepesnél picit lejjebb vesz a lángból, és tűpróbáig készre süt.
Édesszájúak megszórhatják a tetejét még plusz fahéjas porcukorral -- nekem az már a túlzás kategóriájába esik, de hát kinek, mire van ingerenciája. :)

(Ezt a receptet Micinek dedikálnám: igyekeztem mindent pontosan és szépen, ahogy a kisCsillagok az égen. ;)




______________

A recipe for lazy home-chefs who do not wish to fuss too much about what to have for dessert. Lazy-pie is very easy to prepare: this time it is made with cottage cheese and sour cherry (which latter you can switch for whichever fruit you would be happy to see in your pie :).

Ingredients:
200g flour
150g powdered sugar
1 pack baking powder
120g butter
250g cottage cheese
500g pitted sour cherry
2 eggs
1 dl milk

Preparation:
Mix flour, powdered sugar and baking powder. Butter a springform cake pan with half of the butter. Put half of the flour-mixture into the pan. Crumble cottage cheese on top. Put sour cherries on top of cottage cheese layer. Now add the rest of the flour-mixture. Melt the remaining (60g) butter and pour it evenly on top. Whisk eggs with milk and pour it evenly on top of everything. Let it rest for half-an-hour. Bake the cake at highest temperature for about a quarter of an hour, then minimize temperature (okay, maybe not minimize but switch to a little below medium fire) and bake until ready. Cool at room temperature, and serve with powdered sugar (optionally mixed with powdered cinnamon) on top if you feel like (I usually don't but I know many people do :D).

No comments:

Post a Comment