Friday, 8 October 2010

Focaccia

Focaccia, vagyis pizzakenyér: sztereotip olasz vendéglátós változatában inkább vékony, ropogós, fokhagymával és rozmaringgal ízesített enyhén sós kenyérpótlék. Tegnap egy vastagabb, puhább és kevésbe sós változatát varázsoltam nagy sietve a vacsoraasztalra -- a cézársaláta mellé. :)
A következő receptben a "klasszikus" focaccia elkészítése követhető majd nyomon: utána olvasva meglepve tapasztaltam, hogy az én tegnapi verzióm tulajdonképpen egészen közel esik hozzá. Nahát! :D

Kell hozzá:
30 dkg liszt
2 dl langyos víz (1,5 dl, ha ropogósabb tésztát szeretnénk)
1 kávéskanál cukor
2 dkg élesztő
3 ek olívaolaj
+ frissen szedett rozmaring
+ 2-3 gerezd fokhagyma
+ olívaolaj a tetejére
+ só

Így készül:
A lisztet tálba szitál, a langyos vízben elkever a cukor és belemorzsol az élesztő. Az élesztős lögybit a liszthez ad, majd hozzákanalaz az olívaolaj. Ruganyos tésztát gyúr, amit kétszeresére keleszt valami jó meleg helyen (nálam az ágynemű biztos rejtekében :D). Ekkor megint átgyúr, és megint megkeleszt. A tésztát egy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaformába nyújt. Mutatóujjal lyukakat nyom bele (ráérős tevékenykedés fennforgása esetén mintásra lyuggat ;), 10 percig hagy pihenni. 2 ek olívaolajban elkever a zúzott fokhagymát, ezzel a kipihent tésztát jól megken, beszór rozmaringgal, majd 200 fokos sütőben 20 perc alatt aranysárgára süt. (Ha vékonyabb-ropogósabb focacciára van gusztusunk, a megkelt tésztát kettőbe vehetjük, és kisüthetjük két adagban.)
Fogyasztható kenyér helyet, salátákhoz, pizzaalapként -- olvastam, hogy krutonnak is igen-igen jó (de ez már egy másik történet, melynek elbeszélésére egy következő alkalommal kerül majd sor -- konkrétan akkor, amikor már kipróbáltam! :) Variálhatósági index: elképesztően magas! Készíthető hagymával, sajttal, olívabogyóval, szárított paradicsommal, mindenféle zöldségekkel megszórva/begyúrva stb. Már alig várom a holnapot, hogy egy ilyen verziót is kipróbáljak! :)

A receptért köszönet illeti Tündér blogját.




------------------

So, yesterday we had focaccia for dinner (okay, I have to admit we also had Caesar salad with it :D). This pizza-related Italian flat bread goes ideally with all kinds of salads; it may also serve as a pizza base; but, to tell the truth, I myself like to have it instead of bread as well. :)

Ingredients:
300g flour
1.5--2dl lukewarm water
1 teaspoon of sugar
20g yeast
3 tablespoons of olive oil
+ fresh rosemary
+ olive oil
+ salt
+ 2-3 cloves of garlic

Preparation:
Bolt flour. Mix sugar with lukewarm water, crumble yeast into it -- add mixture to flour. Add 3 tsp olive oil. Bake a flexible dough. Let it rest until it rises (twice its original size); then bake it again and let it rest until it rises (again). Preheat the oven at maximum temperature (200 Celsius degrees ;). Take a springform cake pan, and press/roll the dough (in a thicker layer) into it by hand. Now, using your finger, dot the dough so as to create little wells in it. Let it rest for another 10 minutes. Spread olive oil onto the dough. Top it with mashed garlick and rosemary. (You can set your imagination free when it comes to topping: onion, cheese, meat, herbs, vegetables of all kinds like olives and tomato...! :) Put it in the oven for 20--25 minutes, and take it out when it has already had this beautiful golden yellow colour.

Have a good appetite. :)

No comments:

Post a Comment