Konkrétan másfél éve ettem utoljára lecsót: akkor nagyon rosszul lettem tőle -- ezért a bizonytalankodás, hogy akkor most főzzek, ne főzzek ilyet? De úgy megkívántam, és hát lényegében annyira finom ételről van szó, hogy erőt vettem magamon, neki álltam... és megint sikerült igazán ízletes ebédet rittyenteni minimális energiaráfordítással. :D
Kell hozzá:
1 közepes fej vörös hagyma
5 dkg RAMA
2-3 kk pirospaprika
pici víz
4 édes paprika
6 szem paradicsom (3, ha nagyon nagyok, illetve kevesebb, ha inkább paprikapártiak vagyunk -- én a paradicsomtábort gazdagítom ;)
1-2 kk só
1/2 kk bors
1 kk kakukkfű
1 kk oregánó
1 kk bazsalikom
1 zacskó rizs
Így készül:
A vajat egy lábosban felolvaszt, ebbe beledűtt a hagyma (pucolva, felkockázva); sóz és üvegesre párol. Hogy oda ne égjen, pici víz adható hozzá. Közben megmos, kicsumáz és felkockáz a paprika és a paradicsom (na jó, ez utóbbit nem kell csumázni :D). Mikor a hagyma kész, hozzáad a zöldségek. Borsoz, fűszerez (ízlés szerint -- én ezeket tettem bele, ami abszolút nem hagyománytisztelő, de há' eccer élünk! ezt is ki kellett próbálni, és csak úgy per mellesleg mondom: nagyon megérte!!!), és fedő alatt kis lángon puhára főz.
Miközben a lecsó puhul, feltesz forrni köbö fél liter vizet sóval; ha forr, belezuttyant a tasakból előzőleg kiszedett, bő vízben átmosott rizst; és készre főz.
A lecsót is lehet persze ezerféleképpen készíteni: lehet variálni az arányokat, a fűszerezést, lehet készíteni zsírral-szalonnával; létezik ugyebár a tojásos lecsó (holnap, a változatosság kedvéért, ilyet készítek :)... És ehetjük rizzsel, kenyérrel, virslivel... kinek mire van ingerenciája megint csak. :D
Akárhogy is készül el, fogyszja mindenki kiváló egészséggel! :D
_____________________
Letcho
Something typically Hungarian -- flavoured in an atypically untraditional way... Yummy! :)
Ingredients:
1 red onion
50 g butter
2-3 teasp. paprika powder
1-2 teasp. salt
4 sweet, yellow paprikas
6 tomatoes
1/2 teasp. pepper
1 teasp. thyme
1 teasp. oregano
1 teasp. basil
Preparation:
Melt butter in a pan, add onion (peeled and cut) and salt and sauté it until it begins to turn opaque. (Add a bit of water if you feel like -- so as to prevent the onion from burning.) Add powdered paprika, stir, and quickly add the paprikas and tomatoes (washed and cut into squares). Add pepper and flavour with spices. Braise the vegetables (under cover :D) on low fire. Meanwhile you can cook some rise or cut fresh bread -- chose whichever option: the one you would like to eat it with when it is ready. ;)
Have a good appetite! :)
No comments:
Post a Comment