Sunday 7 November 2010

Sajtos rúd / Cheese bars

A keddi tszk-i TDK-fordulóra ugyan nem tudok elmenni (szóval napok óta a kedves jelentkezők dolgozatait olvasom tágra nyitott korrektúraablakban, hogy virtuálisan küldjem el rendkívül építő kritikáimat és megjegyzéseimet :D), de a harapnivalót most is én szolgáltatom. Sósság kategóriában lesz (illetve már van) sajtos rúd; édesebbség kategóriában pedig leszen pepperkakor (még pihen). Igyekeztem olyasmiket kitalálni, amiket esztétikusan is lehet fogyasztani; merthogy volt már, hogy répatortát vittem hasonló alkalomra: bájosan festettek a fehér krémmel hadakozó résztvevők... :) Szóval most abszolút konf-barát a menü; remélem, az előadók, a bírálók és a tisztelt nagyérdemű is így értékeli majd. :D

A sajtos rúd amúgy kedvenc rágcsa és per mellesleg szilveszteri kötelező (a bólé mellé, természetesen :D) -- eccerű recept, hamar kész van, hamar elfogy ;)


Kell hozzá:
25 dkg RAMA
25 dkg juhtúró
25 dkg finomliszt
kis lyukún reszelt trappista sajt
1 tojás (megkenni)
+ só (ízlés szerint, ha a juhtúrót nem érzi valaki alapból elég sósnak)

Így készül:
A margarint a túróval és az átszitált liszttel összedolgoz és egy órát pihentet (hűtőben egy hétig, mélyhűtőben egy évig áll el frissen a tészta ;). Ha kipihente magát a tészta, sütő előmelegítődik, tészta ujjnyi vastagra nyújtódik, majd egy kés vagy derelyevágó segítségével köbö kisujjnyi vastag rudak vagdosódnak. Nem szed szét, hanem így még egyben megken a felvert tojással, erre szór a finomra reszelt sajt. Vajazott-lisztezett tepsibe centi helyet kihagyva a rudak között szépen kirakosgatódnak a remekművecskék. Legnagyobb fokozaton néhány (3-5) percig süt, majd kicsire vesz a lángot, és addig süt, míg a sajt szépen megpirul. (Vigyáz, nehogy megbarnuljon a sajtos rúd, mert akkor kesernyés utóíze szok lenni... :S)
Jól záró fémdobozba téve hetekig frissen eláll! :)

Jó ropogtatást!



____________________

Ingredients:
250g margarine
250g curded cheese (made from sheep's milk!)
250g flour
1 egg
finely grated cheese
+ salt (according to taste if you do not find curded cheese salty enough)

Preparation:
Mix margarine + curded cheese + flour. Bake a tougher dough. Let it rest for about an hour. (You can store it in the fridge for a week; in the deep freezer it stays fresh for a year!) Preheat oven at maximum temperature. Roll the dough into a circle (of the thickness of a finger -- if you see what I mean :D) and, with a knife, cut small bars (length&width: little finger). Now beat up the egg and grease the bars with it. Sprinkle finely grated cheese on top.
Take a pan: grease and sprinkle with flour. Put the cheese bars in it (leave 1cm between them). Bake the bars at top temperature for about 3-5 min., then turn heat down, and bake them on low fire until the cheese gets a nice, roasted colour. (Be careful not to wait till the cheese bars become brown: avoid a bitter taste! ;)

You can store it fresh for weeks in a metal box.

Cheese bars are one of my favs in the New Year season, but they go well with any kind of get-together where something crunchy to go with the drinks is a 'must.' ;)

2 comments:

  1. Talán só is kellene bele

    Perchance to salt; Aye, there's the rub...

    ReplyDelete