Sunday 7 November 2010

Pepperkakor

Vagyis az IKEÁs keksz, ami nem mézeskalács, bár annak is simán el lehetne adni -- főleg, hogy hatványozottan egyszerűbb az elkészítése. ;)
Egyik hétvégén Apáéknál ettem ilyet: Olgi olyan szaggatóformát talált, amitől a házi pepperkakorjai a megtévesztésig úgy néznek ki, mint amik kedvenc svéd bútoráruházunk boltjában kaphatók készre gyártva. Jelenleg csak ilyen formáim vannak itthon... szóval ha a forma annyira nem is, az íz mindenképpen stimmel!


Kell hozzá:
27 dkg finomliszt
15 dkg margarin
5 dkg porcukor (vagy darált barna cukor)
1 tojás sárgája
5 dkg méz
1/4 ek szegfűszeg
1/4 ek fahéj
1/4 kk szerecsendió
1/4 kk gyömbér
1/2 kk sütőpor
2 dkg főzős kakaó

Így készül:
A lisztet tálba szitál, a kakóporral vegyít, majd a margarinnal elmorzsol. Ekkor hozzáad minden további hozzávalót. Jól összegyúr, és 3 órára (max. 1 napra!) pihenni hagy. Miután a tészta kipihente magát, sütő előmelegítődik 180--200 fokra (én 7-es skálán 5-ös erősségnél sütöttem őket). A tészta 2mm vékonyságúra nyújtódik; szaggatódik. Tepsiben (sütőpapír / vaj-liszt trükk) 3-6 perc alatt készre süt. Mint a mézeskalács, és bármi hasonló kekszféle, ez is puha, amikor kikerül a melegről; ahogy hűl, úgy lesz egyre keményebb a tészta: se nem túl puha, se nem túl kopogós -- éppen jó!

Pohár tejbe mártogatva téli estéken ideális pölö olvasgatáshoz. ;)



__________________

Pepperkakor is supposed to be one of the Swedish specialities when it comes to cookies and sweet-things -- at least, this is what IKEA suggests when trying to seduce us with its magnificent pepperkakors sold at its foodstore... :)
It was my step-mom who gave me the recipe: it tastes just like the ones you can buy at the store... okay, it tastes a lot better and contains less harmful ingredients -- home-made cookies rule! ;)

Ingredients:
270 g flour
150 g margarine
50 g powdered (common or brown) sugar
1 vitellus
50 g honey
1/4 tblsp clove (ground)
1/4 tblsp cinnamon (ground)
1/4 teasp nutmeg (ground)
1/4 teasp ginger (ground)
1/2 teasp self-raising flour
20 g pure cocoa powder
baking sheet

Preparation:
Mix flour with cocoa powder and crumble it with the margarine. Now all the other ingredients, bake a consistent (haha :D) dough, and let it rest for 3 hours (max. for 1 day!). When ready, preheat oven to 180-200 degrees C. On a floured board, roll dough out to about 2 mm thickness, and cut into shapes using cookie cutters. Place cookies 2 inches apart on the prepared baking sheets. Bake for 3-6 minutes.
Note that while hot, the pepperkakor is pliable and soft; as it cools down at room tempreture, it gets its actually 'rigidity.'
It goes best with a glass of milk (for dipping ;) and a book (for reading ;) if you ask me. :)

No comments:

Post a Comment