Wednesday 10 November 2010

Bableves csipetkével / Bean soup with csipetke

A babletykó (amit én rántás nélkül csinálok, nemtom, miért, de szerintem így is) rendkívül ízletes és tartalmas leves; kiválóan alkalmas például aranygaluska elé! :) (Nnnna jóóó, előbb volt a leves, és csak utána lett az aranygaluska... :D)


Kell hozzá:
2 l víz
1 pohár tarka bab
1-2 ek zsír vagy vaj
1 fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 kanál pirospaprika
1 ek só
2-3 babérlevél
őrült bors
pici őrült kömény (el is hagyható; azért pici, mert én nem annyira szeretem, egyébként simán mehet bele 1/2-1 kk-nyi)
1 tojás
finom liszt

Így készül:
A babot egy éjszakára vízbe áztat. Másnap leszűr és átmos. Egy lábosban felolvaszt a zsír/vaj, ezen megüvegesít a pici sóval szórt, apróra vágott hagyma. Mikor már egészen opálos a helyzet, megszór pirospaprikával, jól elkever (nehogy megégjen), majd gyorsan belezuttyant a bab. Picit keverget, kavargat, és felönt vízzel. Fűszerekkel ízesít, majd belekarikáz a répa. Kis lángon készre főz. Amikor a levesben megpuhult a répa is, egy tálkában az egy tojást kevés sóval felver. Ehhez addig adagol a lisztből, amíg jó nyúlós (nem csepergős, folyós!) masszát kap. Elővarázsol a csipetkeszaggatót; bevizez, és a csipetkét rögtön a levesbe szaggat (vagy külön, forrásban lévő sós vízbe, ha az úgy jobban esik. ;) Ha nincs szaggató, lehet vizes fadeszkáról vizes kés segítségével is szaggatni. A lényeg, hogy közben folyton keverget a forrongó levesbe potyogó kis tésztacsimbókokat, hogy ne ragadjanak össze. Pár percig főz még, majd tálal. Esetleg tejföllel, esetleg lila hagymával, esetleg kenyérrel -- még ha nem is babgulyást főztünk...! :D

Jó étvágyat! :)



________________

Bean soup is something easy to cook and delicious to eat -- it goes especially well with aranygaluska, a Hungarian sweet dish (usually served after gulashes, or other substantial soups)! :)

Ingredients:
water
1 cup beans
1-2 tblsp fat or margarine
1 onion
1 carrot
1 sp powdered red paprika
1 tbls salt
3-4-5 bay leaves
ground pepper
ground caraway
1 egg
flour

Preparation:
Let beans soak (sleep!!!) one night in water. :) If they've slept well, wash and sieve them carefully. Heat fat and add chopped onions with a pinch of salt. When onions are opaque, add powdered paprika and beans. Stir and add the water. Add spices and sliced carrot. Boil on low fire. When the beans and carrot are soft, take a small bowl. Mix the egg in it with as much flour that you get a sticky dollop. Put the dollop on a wet wooden chopping board and (with a knife dipped in cool water) cut small bits of csipetke into the boiling soup. Stir constantly so that the csipetkes won't stick together. Boil for another few minutes. Serve with bread / chopped purple onion / clotted cream.

Have a good appetite! :)

No comments:

Post a Comment