Saturday 20 November 2010

Almalekvár / Apple jam

Kaptam három közepes üvegnyi lekvárhoz elegendő finom, illatos bioalmácskát; a héten valamelyik reggel neki veselkedtem, és néhány óra elteltével már a dunszban pihent a fahéjas almalekvár. :)


Kell hozzá:
2-2.5 kg alma
cukor
2 közepes (5-6cm-es) rúd fahéj

Így készül:
Az almákat jól megmos, leszáraz, kicsumáz, majd apró kockákra vág. Egy nagy lábosba borít, és kislángon fedő alatt puhít, néha megkeverget, nehogy odakapjon, bár ez inkább a művelet vége felé valószínűbb: ilyenkor még bőven van leve. Fél óra elteltével hozzáad a két fahéjrudat, és fedő alatt tovább puhít. Egy-másfél óra elteltével, amikor az almaszeletek már egészen megpárolódtak, krumplinyomóval pépesre nyomkod, és elkezd apránként adagolni a cukrot. Nálam körülbelül negyed kiló ment bele (valószínűleg azért, mert a héját én rajta hagytam, és attól kicsit savanykás volt az íze, szóval kellett bele, de ha hámozott almával dolgozunk, elképzelhető, hogy kevesebb is elég). Állandó kevergetés mellett rottyanásig főz, majd dunsztol. (Vagyis csírátlanított befőttesüvegekbe adagol, amiknek a száját nedves dupla fóliaréteggel fed; a két fólia közé pici szalicilt szór; tetőt jól rácsavar; üvegeket újságpapírba csomagol, és pehelypaplanok közé tesz, hogy 3-5-7 nap alatt szobahőmérsékletre hűljön.)


-------------------------

I received some 2-3kg of sweet-scented "bio" apples, enough for 3 medium-sized jars of yummy apple jam! :)

All you have to do is:
Wash the apples, cut them into small cubes, and simmer them in a big saucepan until half-soft. Add two 5-7cm cinnamon sticks and simmer until apples are totally soft. (At this point you can either mash the lot with a potato-masher, or leave it lumpy.) Start adding sugar (I had to use appr. 250g because I did not peel the apples, and so the taste was a bit sour -- but I like it this way very much) (I guess you can go for less sugar if you get rid of the peel at the beginning of the process). Stir constantly right until the jam starts to boil. Pull the pan off from the stove. Prepare jars. Portion the jam into them. Cover moth with a double layer of moist kitchen film: put a tiny amount of salicylic in between the layers. Cover it tightly with the jar lid. Wrap jars into newspaper. Put wrapped jars in between thick layers of eiderdown: the slower it cools down, the better it tastes and the longer its "expiry date." ;)

1 comment:

  1. A héten megbontottam az egyik üveget: isteni finom!!! (És az alma idén is egész télen aktuális lesz. ;)

    ReplyDelete