Wednesday 10 November 2010

Aranygaluska vaníliamártással / Golden galushka with vanilla sauce

Az úgy volt, hogy eredetileg császármorzsát akartam csinálni a bableveshez, de valamiért automatikusan az aranygaluskánál csaptam fel Horváth Ilona opus magnumát... De összességében nagyon jó bótot csináltam ezzel a cserével: egy pár napra elláttam magamat és a szűk környezetet eeelképesztő finom és tartalmas második fogással/desszerttel; ráadásként kiaknázatlanul maradt a császármorzsa-projekt, ami így átkerült a "jön! jön! jön!" kategóriába. ;)


A tésztához kell:
1/2 kg liszt
2 dkg élesztő
2 tojás sárgája
3 dl tej
6 dkg RAMA
5 dkg cukor
csipet só

A tetejére kell:
8-10 dkg olvasztott vaj
20 dkg darált dió (nálam kevés volt itthon, szóval 5 dkg durvára darált dióval és 15 dkg durvára darált mandulával dolgoztam: ez a mandulás variáció nagyon jó ízű!!! :)
15 dkg porcukor

A vaníliamártáshoz kell:
1 l tej
4 tojás sárgája
10 dkg cukor
2 kávéskanál liszt
1/2 rúd vanília
2 dkg vaj

Elkészítés:
1 dl tejet meglangyít, ehhez hozzáad 1/2 dkg cukor, az élesztő és 3 kanál liszt (vagyis kovász készítődik). A tojássárgákat a "maradék" cukorral elkever; majd felönt a maradék (2dl) csipet sóval sózott tejjel. A liszt mély tálba szitálódik, közepén mélyedés képződik, ebbe belezuttyant a kovász és a tejes-tojásos löttybi. Felolvasztódik a vaj, és az is hozzáöntődik. Fakanállal addig dolgozódik a massza, amíg hólyagos tészta az eredmény. Ekkor egy órára letakarva langyra tevődik az egész, hogy kétszeresére dagadjon. A pihenőidő leteltével a tészta lisztezett deszkára borítódik, centi vastagra nyújtódik, és feles pohár (vagy kis pogácsaszaggató) segítségével apró pogácsácskák szaggatódnak.

Egy 27cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajaz. A darált diót/mandulát összekever a porcukorral. Lerak egy réteg kispogácsát, amit meglocsol a 8-10dkg olvasztott vaj felével; ezt bőven megszór a porcukros mandulás dió felével. Erre jön a következő réteg pogácsácska, ez is meglocsolódik a maradék vajjal, és bőven megszóródik a porcukros darálmány másik felével. Langyos helyen az egészet újból kétszeresére keleszt. Sütőt legalacsonyabb fokozaton előmelenget, majd leglassabb tűzön tésztapirulásig süt (nekem a Karancsban ez köbö egy óra volt).

Közben elkészít a vaníliamártást (eredetileg borsodót akartam volna, de ahhoz hiányzott itthonról a fehér bor, szóval maradtam az alapoknál ;) . A tojássárgák a cukorral, liszttel és némi (mondjuk egy pohár) tejjel jól eldolgozódnak. A maradék tej a vaníliarúddal felforralódik, majd még forrón a tojásos löttybihez öntődik. Ekkor az egész megy vissza a pianoban égő tűzre, ahol állandó kevergetés mellett sűrű(bb)re főződik (NB ez mártás, nem lesz egészen sűrű, csak sűrűbb valamivel az eredeti tejes állagnál). A tűzről lehúzva rögtön szép fényesre kever a 2 dkg vajjal; melegen, hidegen is jól megy az aranygaluskához (vagy bármihez, ami vaníliamártást kíván).

Én pogácsácskáira bontva szokom tálalni, jól nyakon öntve finom mártással; de kinek mi tetszik. A lényeg, hogy váljék kedves mindenki egészségére és kulináris úton megélt bódottágára! :)




-------------------------

Aranygaluska could be translated into English as "golden galushka" or "golden noodles." This is another typical Hungarian sweet-dish served as a second course after substantial soups (like gulash soup or bean soup). The preparation might seem lengthy (especially when compared with other recipes on the blog), but it is worth it. It is one of the many very favorites of mine; I hope you'll like it! :)

Ingredients for the dough:
500g flour
20g yeast
2 vitellus
3dl milk
60g margarine
50g sugar
a pinch of salt

For the "topping" you'll need:
200g ground walnut (I grounded them rough, not too fine and I also mixed walnuts with almonds to a magnificent effect; still, the traditional way is to use only walnuts)
150g powdered sugar
80-100g melted butter

Ingredients for the vanilla sauce:
1 l milk
4 vitellus
100g sugar
2 teasp flour
1/2 vanilla bean
20g butter or margarine

Preparation:
Prepare yeast for baking (add 0.5g sugar, the yeast and 3 spoons of flour to 1 dl warm milk). Mix the vitellus with the rest of the sugar. Add to this "eggy" mixture the rest of the milk (in which you put a pinch of salt!). Now add yeast and milky mixture to the flour. Bake dough with a wooden spoon until small bubbles come to appear on its surface. At this point, let the dough raise in some warm place for an hour. When its ready (i.e., it's twice its original size), put it on a pastry board (sprinkled with flour) and roll it out to 1cm thickness. Cut into small pieces with a small, round cookie cutter or with the aid of a tiny shot glass (as I did ;) .

Butter a springform pan. Mix grouded walnut (or almond) with powdered sugar. Start layering. On 1 layer of small "dough-cookies" sprinkled with the half of the melted butter put the half of the sugar&walnut mixture; repeat this twice. Let it rest for another hour. Preheat oven (lowest temperature!) and bake the aranygaluska for 1/2hour--1 hour (it took me 1 hour, but I guess it depends on your stove...). It's ready when the aranygaluska gets a nice, light roasted colour.

In the meantime, you can prepare the vanilla sauce. Mix vitellus, flour, sugar and a cup of milk. Boil the rest of the milk with the vanilla bean. When it boils, add it to the vitellus-flour-sugar-milk mixture. Heat it on low fire and stir constantly until it becomes denser (do not boil!). When ready, take it off from the stove and add butter so that it would become shiny. You can serve it hot, warm or cold -- tastes good anyway ;)

As you can see on the pic, I like to take my portion of the aranygaluska into parts and pour the sauce on it thus: YUMMY! :)

No comments:

Post a Comment