Saturday 27 November 2010

Ayam smor rizzsel és sambal goreng bunicissal / Ayam smor with rice and sambal goreng buncis

Azóta szeretném kipróbálni ezt a fogást, mióta jó egy hónapja megkaptam őket Franktől és Marie-tól (és itt szeretném nagyon-nagyon megköszönni az Ottenhoff-családnak az indonéz konyhával való összebarátkoztatásomat! :D). Itteni kedves barátaimban lelkes támogatókra leltem, és tegnap estére összehoztunk egy indonéz-sztájl főzőcske phártit... ami elképesztően nagyon jól sikerült: alig bírtuk abbahagyni az evést! :D

Az itt következő csirkeség és köret, bármily idegenül hassanak is a hozzávalók, nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető. Az indiai babéron kívül minden furcsaságot megkaptunk hozzá a Fővám téri ázsiais boltban. Kalandvágyóbbak mindenképpen próbálják ki -- voltak ugyan fenntartásaim az indonéz ételekkel kapcsolatban, de ez valami olyan csoda finom (hát még a desszert milyen volt!!!), hogy... Szóval NAGYON :)

Remélem, nálatok is legalább akkora sikert arat majd, mint errefelé -- mi hamarosan újrázunk: mer'hogy a hozzávalók persze nem kaphatók akkorka kiszerelésben, ami egy-egy ilyen vacsorához/ebédhez kell; úgyhogy maradt bőven következő kulináris kiruccokhoz is! ;)

És akkor jöjjenek a receptek: ayam smor és sambal goreng buncis:


Ayam smor

(Párolt csi'ke ;)

Kell hozzá:
2 csirkemellfilé
3 ek olíva olaj
1 nagy fej vöröshagyma, pucolva, felkockázva
2 gerezd fokhagyma, pucolva, apróra vágva
2-3 cm friss gyömbér, pucolva, apróra aprítva (vagy 1 tk őrült gyömbér)
1.5 cm friss galangál, apróra vágva
½ tk őrült bors
1/2 tk őrült szerecsendió
2-4 ek kecap manis (indonéz szójaszósz; sűrű és nagyon finom!!! :)
2.5 dl víz
2+1 ek tamarind paszta
1/4 citrom leve

Elkészítés:
Csirkét megmos és kockára vág. Pácol: bedörzsöl sóval (ez el is maradhat, én elhagytam, és így is elképesztően jó ízű lett ;) , majd tamarinddal (2 ek tamarind pasztát 1 dl langy vízben két kis kézzel elegyít; magokat kiszed!). Egy órán át pácol. (Eközben elkészülhet a köret: sambal goreng -- lásd lejjebb.) Serpenyőbe olajat, olajba hagymát és fokhagymát dob: halvány-barnulásig sütöget. Ekkor hozzáad a gyömbér, őrült bors, őrült szerecsendió, kecap manis, citromlé. Keverget, majd hozzáad még 1 ek tamarind pasztát, és végül a csirkét. 5-7 percig süt, majd felönt a 2.5 dl vízzel, jól letakar, és kis lángon készre párol. Melegen tálal fehér rizzsel (pl. basmati) és zöldségkörettel, azaz sambal gorenggel.



Sambal goreng buncis
(Magyarul zöldbabos zöldségköret -- 'sambal' = köret; 'goreng' = zöldség; vagyis a határ itt is a csillagos ég: ugyanez a recept, megfelelő módosításokkal más zöldneműekkel is műkszik! :)

Kell hozzá:
450 g mélyhűtött zöldbab
1 közepes fej vöröshagyma, pucolva, hajszál vékonyra vágva
1 gerezd fokhagyma, pucolva, apróra aprítva
1 ek olíva olaj
1/2 ek sambal
1 tk morzsolt citromfű
1-2 cm friss galangál, aprítva
½ tk barna cukor
1 indiai babér levél (ami kis hazánkban elvileg beszerezhetetlen: nem szállítják be, mert nem éri meg -- helyettesíthető viszont 2-3 csapott tk őrült fahéjjal (mi így csináltuk ;), vagy ha még ennél is közelebbi ízt szeretnénk, akkor 1/2 tk őrült kasszia + 1 tk őrültfahéj keverékével (de mi kassziát sem kaptunk...))
1 tk só
1 tk szárított garnélapaszta, 2 ek langy vízben feloldva
125-150 ml kókusztej (ha csak krémsített állagú van a bótban, semmi gond: 1/2-1 dl vízben oldva áthidalható a dolog)

Így készül:
Zöldbabot kienged, félretesz. Olajban hagymát üvegesít a samballal, citromfűvel, galangállal, barna cukorral, fokhagymával és sóval egyetemben. Az oldott garnélapasztát a serpenyőbenlévőségekhez önt. Hozzáad a zöldbabot. jól elkever, és vagy 3-5 percig sütöget. Ekkor belezuttyant a kókusztej, a fahéj, majd lefed. Kislángon zöldbabpuhulásig párol. Melegen tálal ayam smorral és basmati rizsával.

Nagyon jó étvágyat! :)





------------------------

I would like to send a big THANK YOU for Frank, Marie-José and Kiki who contributed to my getting these recipes and an idea about Indonesian cooking and ingredients! The meals are delicious, easy to prepare, and (I am indeed very happy to announce :D) all ingredients are available here in Hungary as well (most of them are imported from... make a quick guess! Yes, indeed, from the Netherlands!!! :D). Or if per chance something proved to be unavailable, I got great help in figuring out what to replace with what at the local Asian foodstore -- so many thanks to the crew at Fővám Square market. :)

I've been planning to try these recipes out ever since I received them. Yesterday, with a couple of friends, we deicded to throw an Indonesian cooking party -- and the result was fantastic!!! We literally couldn't stop eating. :) :) :)

I really hope you will like them as much as we did (we'll have another round sometime in december as well -- and that says all about culinary success and enthusiasm! ;)



Ayam smor

(Braised chicken.)

Ingredients:
1000g chicken breast
3 tbsp olive oil
1 large onion, peeled and sliced
2 cloves garlic, peeled and chopped
2-3 cm fresh ginger, peeled and chopped (or 1 little
tsp powdered ginger)
1.5 cm fresh galangal, chopped
½ tsp ground black pepper
1/2 tsp ground nutmeg
2-4 tbsp kecap manis
250 ml water
2 tbsp tamarind

Preparation:
Wash and cut chicken into serving portions. Marinade the pieces: rub in with salt and tamarind (put 2 tbsp of tamarind into 100 ml warm water; I used my hands to mix the two entirely). Marinade it for an hour. (Meanwhile you can prepare sambal goreng buncis. ;) Fry onion and garlic in olive oil until they turn light brown. Now add ginger, black pepper, nutmeg and soy sauce (i.e., kecap manis). Add another tbsp of tamarind to it. Add chicken and fry for 5-7 minutes. Add water, cover tightly and simmer over low heat until chicken is tender. Serve with basmati rice and sambal.



Sambal goreng buncis
(String bean garnish -- where sambal means garnish and goreng refers to any kind of vegetable; so, after tasting this wonderful garnish, be creative and try to make the recipe with other vegetables as well: the sky's the limit ;)

Ingredients:
450 g string beans
1 medium onion, peeled and thinly sliced.
1 clove garlic, peeled and chopped
1 tbsp olive oil
1/2 tbsp sambal
1 tsp ground lemon grass
1-2 cm fresh galangal, chopped
½ tsp brown sugar
1 leave doan salam (or 2-3 tsp ground cinnamon, or 0.5 tsp ground cassidia mixed with 1 tsp ground cinnamon)
1 tsp salt
1 tsp dried prawn paste, softened in 2 tbsp water
125-150 ml coconut milk (if you can only get a cream version, then mix it with 50-100 ml warm)

Preparation:
Remove strings from beans and slice each bean into 3 segments. Set aside. Sauté onion lightly in oil together with 1/2 tbsp sambal, lemon grass, galangal, brown sugar, cloves and salt. Mix 1 tsp of prawn paste with 2 tbsp warm water, add it to the string beans. Stir thoroughly and sauté for about 3 minutes. Now add coconut milk, doan salam (or 3 tsp cinnamon!), cover tightly and cook over low heat until string beans are tender. Serve warm.

Have a good appetite! :) (And don't forget to prepare basmati rice as well!!! ;)

No comments:

Post a Comment