Saturday 20 November 2010

Gombapaprikás galuskával / Mushroom seasoned with paprika, with galushka


2 nagy adag gombapaprikáshoz kell:
0.5kg csiperke gomba
1 ek vaj/zsír
1 közepes fej vöröshagyma
1 ek pirospaprika
bors

1 pohár tejföl

A galuskához kell:
3 tojás

liszt

Így készül:
A gombát megpucol, megmos és szeletekre vág. A hagymát megpucol, felkockáz, és egy vastag aljú, nagy serpenyőben a vajon pici sóval üvegesre párol. Üvegedéskor hozzáad a pirospaprika, gyors mozdulatokkal elkever, majd rögtön ad is hozzá a gomba és némi őrült bors. Megkeverget és puhára főz, amíg a gomba zsírjára nem sül (mármint, elfő alóla az összes leve). Közben elkészít a galuska: a három tojást csipet sóval, és annyi liszttel, hogy jó masszíve nyúlós tészta legyen az eredmény, elkever. Lobogó sós vízbe szaggat, pár percig forral, majd leszűr/lecsepegtet, és egy kanál olívaolajjal vagy zsírral elkever. Mikor kész a gombapaprikás is, azt tűzről lehúzva egy kis pohár tejföllel elkever. Azon melegen tálal -- kovászos vagy csemege uborkával, tejfölös-paprikás uborkasalátával... nyamm! :)



--------------------------

Ingredients for 2 big plates of mushroom seasoned with paprika:
500g mushrooms
1 onion
1 tbsp margarine/fat
pepper
salt
1 tbsp powdered paprika
1 cup sour cream

For the galushka:
3 eggs
flour
salt

Preparation:
Peel, wash and slice mushrooms. Preheat margarine in a big, thick bottomed frying pan. Peel and cut onion, add to the margarine and season with a few tsp of salt. When the onion turns opaque, add powdered paprika, stir, and add mushrooms. Flavor with pepper (and more salt, if needed). Cook on low heat until there's no more "juice" under the mushroom. In the meantime you can prepare the galushka. Boil water with a tsp of salt. Mix eggs with a pinch of salt and as much flour that you get a sticky dollop. Put the dollop on a wet wooden chopping board and (with a knife dipped in cool water) cut bits of galushka the size of a... thumb fingernail...? (I'm sorry if, at times, the choice of expression is perhaps wierd and awkward :D) into the boiling water. Stir constantly so that the galushka won't stick together. Boil for another few minutes, sieve it, and mix with a tbsp of fat/olive oil. When your "mushroom seasoned with paprika" is also ready, turn off heat and stir in the cup of sour cream. Serve immediately with the galushka and pickles, or cucumber salad with yoghurt -- yummy! :)

No comments:

Post a Comment