Sunday 14 November 2010

Mazsolás tejberizs gyümölcshabbal / Sweet milk rice with dried raisins and fruit foam


3 adag tejberizshez kell:
200 g rizs
2 dl víz
1/2 l tej
1 cs vaníliás cukor
3-4 dkg cukor
1-2 marék jól átmosott mazsola

A habhoz kell:
4 tojás fehérje
3 ek cukor
2 ek baracklekvár

Így készül:
A rizsát átmos, és a vízzel feltesz főni. Amikor a rizsszemek megszívták magukat vízzel, hozzáad a tejet, és addig forral legkisebb lángon a vaníliás cukorral, amíg a tejet is magukba nem szívják. Ekkor tűzről lehúz, és elkever a cukorral és a jól átmosott, lecsepegtetett mazsolával. Tűzálló tálba egyenget. Sütőt előmelenget közepes hőfokra. Elkészít a habot (a fehérjéket a cukorral és a lekvárral keményre felver), és a tejberizs tetejére simít. 10 percig (vagyis tulajdonképpen hab aranybarnulásáig) közepes lángon süt. Azon melegében tálal. :) Persze hideg desszertként is megállja a helyét: szobahőmérsékletítődés után hűtőben 2-3 napig eláll (bár ilyen magas kort ritkán ér meg... :D).

Jó étvágyat hozzája! :)



---------------------------

For milk rice for three persons you'll need:
200g rice
200ml water
500ml milk
1 package vanilla sugar
300-500g sugar
1-2 handfuls of dried raisins

For the foam you'll need:
4 egg yolk
3 tblsp sugar
2 tblsp peach jam

Prepapration:
Wash rice and boil with water until it absorbs it. Add milk and vanilla sugar and boil (low fire!) till the rice absorbs them as well. Now take it off from the stove, add sugar and (washed) raisins. Put milk rice in a casserole. Preheat oven (medium). Prepare the fruit foam: beat yolk with sugar and jam until it becomes hard and shiny. Put this on top of milk rice. Put it in the oven for 10 minutes -- it is ready when the foam is golden brown. Serve immediately -- of course, you can serve it cold (i.e., room or fridge temperature) as well: tastes good all the same. ;)

Have a good appetite! :)

No comments:

Post a Comment