Ebben a beteg nevű desszertben a legjobb talán az, hogy hamar kész van (max. 10 perc), pénztárcabarát, könnyű, finom (ezért javallom nyárra leginkább: bár az legközelebb jó fél év múlva lesz megint: addig is íze végett kipróbálhatjuk -- néhányszor; biztos, ami zicher, hogy nyáron már magabiztosan toljuk a váratlan vendégek elé :D) és nagyon jól néz ki! :)
Kell hozzá (3 adag):
3 dl tejszín
4 dkg porcukor
1/2 lime reszelt héja és leve
1/2 citrom reszelt héja és leve
6 db zabos (nem a mérges-haragos, hanem a Győri-féle) keksz
Így készül:
A tejszínhez hozzáad a porcukor. A lime-ot és a citromot jó alaposan megmos (én egy erre rendszeresített körömkefével szoktam eztet); félbe vág; feleket belereszel a porcukrozott tejszínbe, és a levüket is belefacsar. Az egészet kemény habbá ver. Elővesz három 3 decis üvegpoharat, vagy csili-vili desszertes üvegtálkát. A zabos kekszeket kézileg ízzé-porrá tör. A morzsa nagyobb részét a poharak aljára szór, erre rákanalaz a habot, és a tetejüket a maradék kekszmorzsával díszít. Tálalásig hűtőben tárol.
------------------
Last weekend a friend of mine recommended this dessert to me by a certain Mr Ramsay (if that rings a bell to you... to me it was just as clear as mud who this person was -- up until last Saturday! Since then I've been disovering new territories of culinary art, meaning, I am reading a lot of exctiting and interesting recipes :D).
Some of the main arguments why to opt for this dessert: easy to prepare; ready in 5 minutes; cheap; delicious; light; delicious -- did I mention it was delicious?! :) :) :)
Ingredients (for 3 persons):
300ml double cream
40g sugar
1/2 lime
1/2 lemon
6 oat or ginger biscuits (the original recipe says we should go for the ginger flavour: I only had oat biscuits at home; but the taste is fantastic in this combination as well ;)
Preparation:
Wash lime and lemon. Mix double cream with sugar, grated zest of the lime and the lemon and their squeezed juice. Whisk cream stiff. Crush 4 biscuits lightly. Take 3 glasses. Portion crushed biscuits into them. Now portion the cream. Crush the other 2 biscuits (I accidentally powdered them but the effect is yummmy and aesthetic) and put it on top of the cream. Store in fridge.
Have a good appetite! :)
No comments:
Post a Comment