Wednesday 17 November 2010

Csőben sült spenótos tészta / Gratinated penne pasta with spinach

A gyorsan-finomat-laktatót kategóriában most spenótszezon ürügyén spenótos csőben sült volt. Sokan kérdezték már, hogy mitől csőben sült; szóval most végre ezt is megtudhatjuk! A gratinírozás, vagyis csőben sütés nem mást jelent, mint hogy az étek oly módon sül puhára, hogy egy ropogós morzsa- vagy sajtréteg védi a kiszáradástól. Másképpen, a csőben sütés tulajdonképpen pirítás: az előre megfőzött hozzávalókat passzentos mártással bevonva épp csak a mindenek tetejére applikált sajt-, illetve morzsréteg pirulásáig kell sütni, és azonnal tálalni.
No és akkor vissza a poszt vezérfonalához: spenótos csőben sült tészta..., amihez sajnos nem sikerült jó képet készíteni, viszont már régen elfogyott, tehát per pillanat nem áll módomban új fotókkal előrukkolni... Szóval a vizuális élményt majd még pótolom! :)

3 embörös adaghoz kell:
1/2kg spenótlevél
250-300g szarvacskatészta
víz

bors
2-3 gerezd fokhagyma
1 kis pohár tejföl
1 egész tojás
25-30dkg reszelt sajt

Így készül:
A spenótot jól átmos, és lobogó sós vízben megfőz. Ha kész, leszűr, lecsepegtet, majd őrült borssal és kinyomott fokhagymával ízesít. Tésztát sós vízben kifőz, szűr, lecsepegtet, jénaiba dűtt és némi olívaolajjal elkever. Hozzákever a spenót. A tejfölt az egy tojással elkever, majd hozzákutyul a spenótos tésztához. Jó vastag reszeltsajtréteggel borít. 15-30 percig közepes lángon sajtpirulásig süt.

Jó étvágyat! :)



_________________

This is a very simple version of the gratinated types of courses: suitable for weekdays when you need something quickly ready, nutritious and tasty. ;)

Ingredients for 3 plates:
0.5kg spinach leaves
water
salt
pepper
2-3 cloves of garlic
250-300g penne pasta
1 cup of sour cream
1 egg
grated cheese

Preparation:
Wash spinach and cook soft with a pinch of salt in boiling water. When ready, sieve it and add ground pepper and mashed cloves of garlic. Prepare the penne pasta (boil in water + salt), sieve when ready and mix it with a tblsp of olive oil. Mix sour cream with the egg. Mix everything in a casserole. Preheat oven at medium temperature. Cover your penne pasta with spinach with a thick layer of grated cheese. Roast for 15-30 minutes until the cheese becomes crispy with a lovely reddish colour to it.

Have a good appetite! :)

No comments:

Post a Comment