Sunday 7 November 2010

Csokoládés tiramisu / Chocolate tiramisu

Szóval az úgy van, hogy most, hogy végre hívhatok vendégeket (és tegnap megtudtam, hogy tulajdonképpen akár tizet is simán, szóval érik a következő szobapiknik! :) , hívtam is rögtön! Tegnap például Martináékat, akiknek minimál olasz-fíling vacsival próbáltam megszépíteni a két munkablokk közötti kiruccot. :)

Szóval pizza után volt csokis tiramisu á la flatcat, amivel már nagyon régóta szemezek; végre volt ááápropó, hogy meg is kreáljam. Azt hittem, bonyolultabb-blikfangosabb lesz az elkészítés, de az eccerűség nem ment az ízhatás rovására: szóval hurrá! Megint egy gyorsan finomat recept! :D


Kell hozzá:
500 g mascarpone
2 tojás sárgája
20 dkg étcsoki
2 dl tejszín
3 ek kristálycukor
1 cs bourbon vaníliás cukor
20 dkg babapiskóta
1 dl fehér rum
1 dl jó erős kávé
főzős kakaópor

Így készül:
A csokit apróra szel és a tejszínnel, tojássárgával és bourbon vaníliával lassú tűzon, állandóan habverőzve simára kever (jól felmelenget, de nem forral!). Tűzről lehúzva belekever a cukor, majd, mikor picit kihűlt a massza, óvatosan beleforgat a mascarpone. Krémesre kever és egy pillanatra félre tesz. Egy mélytányérban vegyít a kávét a rummal. Ekkor vesz egy szimpatikus (mondjuk jénai) tálat. A babapiskótákat egyszer-kétszer megforgat a kávés löttyben, és egy réteget lerak a tál aljára. Erre jön a csokis krém fele; megint egy réteg kávéba éppen, hogy csak megforgatott babapiskóta; erre a maradék krém. Megszór (főzős) kakaóporral, majd 3-4 órára hűtőbe tesz.

Nagyon nyamm...! :)




-------------------------

Ingredients:
200 g plain (darker than dark) chocolate
500g mascarpone
2 vitellus
5 g vanilla sugar (Bourbon! :)
3 tblsp sugar
200 ml butterfat
200 g ladyfingers
100 ml black coffee
100 ml white rum or brandy
pure cocoa powder

Preparation:
Chop chocolate into tiny pieces. Add to butterfat. Heat it on low fire together with the vinellus and the vanilla sugar -- beat constantly, yet lightly with an eggbeater. When the chocolate melts (be careful not to boil it!), pull it off from fire and add sugar and mascarpone. Make a creamy cream. :) Mix coffee and rum/brandy in a soup plate. Take a suitable bowl. Dip ladyfingers slightly in the rummed coffee, and layer them at the bottom of your bowl. Put half of the chocolate cream on it. Dip another layerful of ladyfingers in the coffee, layer them upon the cream layer and add the other half of the cream on top (can you follow me? I feel I got it a bit too complicated, with all these layers... :D). Sprinkle with pure cocoa powder. Put into the fridge for 3-4 hours.

Yummy! :) :) :)

No comments:

Post a Comment