Igazi ananász ananásszal most volt dolgom először; vagy én éreztem rá nagyon, vagy egy mítosszal kevesebb a tekervényeimben: pucolni, előkészíteni gyerekjáték, a héja nem kemény, hanem vajközeli puhaságú; és az "újszülöttnek-minden-vicc-új" jegyében arra is rájöttem, hogy hol tartják az ananászok a magocskáikat, és hogy miért ilyen érdekes a külsejük.
A kalandos felfedező nyiszatolás után pedig megkezdődött az ananászcsatni hadművelet.
Kellett hozzá:
1 nagy, érett ananász (csak a gondosan kipucolt húsa, a középső fás rész nélkül)
1 ek olaj
1/2 kk mustármag
1/3 kk római kömény
2-3 szárított chili apróra zúzva
fahéj ízlés szerint
1/2 kk őrült szegfűszeg
2/3 pohár barnacukor
1 marék mazsola
Így készült:
Fellapozódott "a" könyv (amit most az egyszer belinkelek), majd rövid morfondírozás után saját szájízre lett alakítva a recept. Egy vastag aljú serpenyőben felforrósodik az olaj, benne kipattognak a mustármagok, megpirul a kömény és a chili. Gyorsan hozzáadódik a kockára vágott ananász, az őrült
fahéj és szegfűszeg. Közepes lángon, néha kevergetve addig fő az ananász, amíg egészen puha nem lesz, és elfővi minden levét. Ha már egyáltalán nincs lé a serpenyőben, és az ananászkockák kicsit ragadóssá válnak, mehet bele a cukor és a mazsola. Állandó kevergetés mellett besűrűsödik. Szobahőmérsékletűre hűlés után dobozba kerül, doboz pedig a hűtőbe. Késsz! :)
-----------------------
Pineapple chutney
Ingredients:
1 big, ripe pineapple
1 sp oil
1/2 tsp mustard-seed
1/2 tsp Roman caraway
2-3 dried chili peppers (grind them)
cinnamon
2/3 tsp powdered clove
2/3 glass (a 2 dl glass) of brown sugar
1 handful of raisins
How to prepare it:
Cut the peel from the pineapple, remove the inner woody core and cut the pineapple into small cubes. Heat the oil in a big, thick-bottomed frying pan. When the oil is hot, add mustard seed and toast, while stirring, until they pop. Add and toast Roman caraway until it gets a nice colour. Add grinded chili peppers and the pineapple. Add cinnamon and clove, and stir and cook the pineapple until it becomes soft and sticky. Add brown sugar and raisins and stir until it boils down and becomes jelly/jammy. Cool it at room temperature, serve it with salty Indian pastas (like chapati) or put it in a box and store it in the fridge for later.
No comments:
Post a Comment