Kell hozzá:
3 kg kék szilva
35-45 dkg cukor
pici szalalkáli (a dupla fedőfóliaréteg közé)
Így készül:
A szilvákat leszáraz, megmos, kimagoz és négybe vág. Egy magas falú lábosba zúdít az egészet, és állandó kevergetés mellett pépesre főz. Ekkor apránként hozzáad a cukrot, és állandóan kevergetve addig forral egészen kicsi lángon, amíg a fortyogó szilvakatyvaszból kivett fakanálon másodpercek alatt hártyát nem képez az immáron késznek minősíthető lekvár. Ekkor csírátlanított, forró vízzel kívülről leöblített, fémtálcára helyezett üvegekbe adagolódik a lekvár. Dupla réteg (olvadás elkerülése végett egyik oldalán bevizezett) átlátszós fóliával lefed: a két réteg közé gondolatnyi szalalkálit szór. Kupakot rácsavar, üveget újságpapírba bugyolál, és jól bedunsztol 3-5-7 napra. ;)
__________________
Plum marmelade
This was the first time I made plum marmelade -- for years I have been eager not to miss the plum season: this year I managed to be on time :D
For 6 jars you'll need:
3 kg blue plums
350--450 g sugar
powdered baking ammonia (which we won't put into the jam!!! -- see the description below ;)
This is how I prepare it:
Wash and pit the plums, cut them into 4-6 pieces. Put plums into a high-walled saucepan and saucepan on very low fire. Stir constantly until plums become saucey. Add sugar and boil it (while constantly stirring) until it assumes a marmelade-like consistency. Sterilize glas jars and put them on a metal tray. Divide plum marmelade into the jars. Cover jars with a double layer of kitchen film and put a tiny amount of powdered baking ammonia in between the two layers. (It is advisable to sprinkle one side of the kitchen film with water so as to avoid its melting.) Put the cover on the jars, wrap them in newspaper and put them into quill bedsheets to make sure they cool down to room temperature as slowly as possible (ideally in 3-5-7-days' time ;) (Take care about keeping your marmelade away from the kitchen film at the mouth of the jar: if the two meet, you'll have to eat it quickly, and won't be able to store it until wintertime.)
No comments:
Post a Comment