Ha már csináltam szilvalekvárt, félretettem egy adagot csatninak is. Ugyan ez most free-style verzióban készült, és leginkább a Drága Édesanyám- és Sveta-féle "temali" adta az ihletet (csak az fehér szilvából készül, kaporral, kevés cukorral...; az hagyján, hogy sajnos a kaporral nem vagyok beszélő viszonyban, de csak kék szilva volt itthon -- szóval csatni lett a vége :D).
Kell hozzá:
25dkg kék szilva
1ek olaj
1/2tk mustármag
1ek koriander
2-3 gerezd fokhagyma
1/2-2/3 pohár barna cukor
csipet só
Így készül:
A szilvákat leszáraz, megmos, kimagoz és kockára vág. Egy serpenyőben olajat hevít, kipattogtat benne a mustármagot, beleszór egy jó adag koriandert és a felaprított chiliket. Egyet-kettőt kavarint az egészen, majd belezuttyant a szilva és a kinyomott fokhagyma. Keverem-kavarom technikával kitartóan dolgozik az ügyön, amíg a szilva elfővi a levét és épphogy dzsemesedni kezd. Ekkor hozzáad a cukor és a só, és addig keverget, amíg megfelelő állagú lesz a csatni. Szobahőmérsékletűre hűt. Fedeles dobozkában hűtőben tárol.
_________________
Plum chutney
I saved some plums from the jam so as to experiment with plum chutney as well. My plum chutney was actually inspired by a supposedly traditional Korean sauce called something like "temali" -- minus the white plums and the dill (which I am definitely unable to like; try as I might :P). For the magnificent idea, here I would like to say thanks to Mom and her friend Sveta whose (unintended) contribution to this recipe has been of utmost value! :D
Ingredients:
250g blue plums
1 tablespoon of oil
1/2 teaspoon of mustard seed
1 tablespoon of coriander
2 cloves of garlic
2 dried chili peppers
1/2--2/3 cup of brown sugar
a pinch of salt
Preparation:
Take a frying pan. Heat oil and pop mustard seeds. Add coriander and chopped chilis. Stir for a minute and add the plums (washed, pitted, cut into small squares) and the mashed cloves of garlic. Stir constantly on low fire until it starts to get jammy. Add sugar and salt, and stir until it becomes entirely chutney-like. Cool at room temperature. Store it in the fridge.
No comments:
Post a Comment