Krisztáéktól van ez a recept is; nagyon bevált, nagyon finom, nagyon nagyon.
Az alaphoz kell:
1 zacskó kekszőrlemény, vagy porrá zúzott háztartási keksz
1/2-3/4 zacskó dejó
2-3dl tejszín
2-3ek méz
200g teavaj
Extrák (ami éppen kézügybe akad; nálam most):
aprított mandula
lekvár
mák
őrült fahéj/kardamom/szegfűszeg
kakaópor
Beleforgatáshoz (ami éppen kézügybe akad; nálam most):
mák
lenmag
kókuszreszelék
Így készül:
Az alaphozzávalókból megfelelő állagú masszát gyurmáz (olyat, amiből aztán vizes tenyérrel hejre kis golyókat tud formázni majd) (főleg a tejszín-kekszdarálék-dejó összetevők egyensúlyozásával lehet jól hatni az állagra) (ha esetleg túl puhára sikerül, hűtőbe téve szilárdul). A masszát feloszt több adagra, és mindegyikbe tehet, amit akar. Ha mandulavagdalékkal kever el, és kókuszreszelékbe forgat, akkor rafaellót kap. Ha kakaóval, rumaromával kever el és kókuszreszelékbe forgat, akkor klasszik kókuszgolyót. Ha csak úgy simán, minden extra kihagyásával forgat a különböző beleforgatósok valamelyikébe, máris több variáció lesz ugyanarra a témára. Lehet lekvárral elkeverni, akkor (lekvártól függően) szép sárgás/lilás/rózsás színű gombóckák készülnek. A fahéjas-kardamomos, mákba forgatott nekem nagyon bejött. Annyit variál és úgy, ahogy jól esik; lényeg a lényeg: csak bátran, kreatívan! ;)
No comments:
Post a Comment