Friday, 9 April 2010

Répatorta

Ezt a klasszikus tortát eddig csak messziről láttam fent a Várban még húsvét előtt; most hogy nálam a recept, elkészítettem gyorsan-gyorsan. Szerintem tisztára megérte holnapra halasztás helyett még ma megcsinálni. :)



A tésztához kell:
4 egész tojás
3 dl cukor (nálam 2 dl sima + 1 dl nádcukor)
2 kk szódabikarbóna
őrült fahéj
1 kk vaníliás cukor (ez nekem nem volt itthon: teljes lelki nyugalommal hagytam el ;)
1,5 dl olaj (nálam olíva)
4-5 sárgarépa

A krémhez a tetején kell:
10 dkg natúr krémsajt (nálam mascarpone :)
1 kk vaníliás cukor (megint csak elmaradt)
5 dkg vaj
12 dkg porcukor

Így készül:
Sütőt előmelenget 165/175 fokra. Először a tésztának lát neki: a tojásokat a cukorral fehérre kever. A lisztet, szódabikarbónát, fahéjat, vaníliáscukrot, csipet sót összekutyul, majd összedolgoz a cukros tojással, az olajjal és a lereszelt sárgarépákkal. Egy tortaformát (d=24cm) kivajaz-kilisztez, és a masszát belesimít. 1-másfél órára sütőbe tesz: tűpróbáig. Ha kész, sütőrácson kihűt.
Közben elkészít a fehér krém a tetejére: a hozzávalókat simára dolgoz, és szépen rásimít. Kééész. Esetleg marcipánrépácskákkal vagy -nyuszival vagy egyéb húsvétos túlzással díszít, ha olyan az alkalom. Recept originált gazdájáék egyszer például marcipánrépa híján -gombácskákkal dolgoztak; nem láttam, de figyelemre méltó ötlet: szóval csak kreatívan! :D

No comments:

Post a Comment