Kell hozzá:
1kg liszt
6 dl tej
2 cs élesztő
3 dl olaj
2-2.5 ek só
+ néhány tojássárgája a tetejét megkenendő ;)
Így készül:
Sütőt előmelenget 180 fokra. A lisztet (nálam fele sima finomliszt, fele teljes kiőrlésű volt) elegyít a sóval (én 2.2-t tettem bele, ami nekem már a kicsit sok felé visz el; megfontolásra javaslom a 2 ek-t). Az élesztőt megfuttat a langyított tejben. Ököllel a sós lisztkupac közepén mélyedést formál, ebbe önt az élesztős tejecskét. Jól összegyurmáz. Beleönt az olaj (nálam bénázás okán fele olíva-, fele mogyoróolaj lett a történet vége... :D), és ezzel is jól eldolgoz, majd ruganyos, keményebb, de jól gyúrható tésztát gyúr. Fél órára langyban keleszt (itthon eddig a napokkán-az-ablakban verzió a legcélravezetőbb, persze csak amíg be nem üt a naaagy pösti nyár).
Ezután a megkelt tésztát egyszer hajtogat, és vastag hengert sodor belőle, amit 8 egyenlő részre oszt. Minden részt gombóccá gyúr, amit aztán szép vékony körré nyújt, amit szintén 8 egyenlő szeletre oszt. A cikkek szélesebbik felét megfog, és felcsavar, majd kifli alakúra hajlít. Ezt addig ismétel, amíg elfogynak a gombócok/cikkek (összesen tehát 64 kiflit gyárt le). Sütőlapot/nagyobb tepsit sütőpapírral bélel, egymástól egyenlő távolságra elhelyezget a kifliket, megken őket a tojássárgával, és köbö 20 percre a sütőbe tesz (középtájra). Akkor vesz ki, amikor kiflicskék szépen megpirultak. Valószínűleg több körben készül majd el: a biztonság kedvéért 2-3 tepsinyi idővel számol.
Ha kihűlt, szalvétával bélelt kosárba tesz; bor, sör, gyümölcslé, kártya, Catan, Carcassone és társaik mellé ideális. ;)
No comments:
Post a Comment