Sunday, 12 December 2010

Rozmaringos krumplikrémleves / Potato cream soup with rosemary

Annyira jól esett, amikor ma Orsi mondta, hogy hát ilyen jó ízű krémlevest régen evett (pedig nagy szakértője a témának!), hogy gondoltam egyet, és ha már lefényképeztem, meg is írtam ezt a bejegyzést. (Ugye, hogy mik nem vannak...!? :D)


Jó 4 adagnyi leveshez kell:
  • 3 nagyobb szem krumpli
  • 1/2-1 ek só
  • késhegynyi őrült bors
  • egy szár friss rozmaring az ablakból
  • 1 dl főző tejszín
  • víz

Így készül:
  • A vizet a sóval forral; közben megpucol, megmos és apró kockákra szel a krumplit. Amikor a víz lobog, krumplik belezuttyannak, és a borssal meg a rozmaringgal egészen puhára főződnek. Ekkor tűzről lehúzódnak. Hozzájuk ad a tejszín, és botmixerrel (vagy turmixgépben) pillanatok alatt krémesít. Krutonnal tálal; jó étvággyal fogyaszt! ;)




------------------------

I am pretty much into cream soups in the past couple of weeks. And so, when today one of my friends told me she hasn't eaten such a tasty potato cream soup in years -- I was (and still am :) so flattered I thought it might as well deserve a blog post.

Ingredients (for 4 plates):
  • 3 bigger potatoes
  • 2-2.5 l water
  • salt
  • ground black pepper
  • 1 sprig of fresh rosemary (from the window :)
  • 100 ml butter fat

Preparation:
  • Boil water & add 0.5-1 tbsp salt.
  • Peel, wash, and cut potatoes into small pieces.
  • Cook potatoes in boiling water, add pepper and rosemary.
  • When potatoes are soft, pull the soup off the stove.
  • Transfer in a blender, add butterfat and mix for a few seconds.
  • Serve with croutons.

Have a good appetite! :)

2 comments:

  1. Ebből én is ettem, mmm!!! emléke örökké szívemben él :-) és azóta én is mindig teszek rozmaringot a krumplilevesbe :-)

    ReplyDelete