Sunday, 19 December 2010

Habcsók / Meringue

Tulajdonképpen az történt, hogy a mézeskalácshoz a cukormáz első körben túlporcukrozódott. Ezért, hogy ne menjen kárba, még több porcukor adódott hozzá, megformázódott, majd sütőbe került. A habcsókot én ugyan nem szeretem, de végül csak elfogyasztotta a kiccsalád :D


9-11 habcsókhoz kell:
  • 1 tojásfehérje
  • 50-60 dkg porcukor

Így készül:
  • A porcukor folyamatos adagolásával a fehérjéből gyurma állagú masszát készít. Ez az alap, amit fűszerek, lekvár stb. hozzáadásával lehet színesíteni-ízesíteni. A masszából vizes kézzel pingponglabdányi golyókat formál, kicsit meglapít, szem dióval/mandulával díszít, és pirulásig közepes lángon sütőbe tesz (kb. 10 percre).



-----------------------------

Meringue is that category of sweets which I do passionately abhore -- so utterly sweet!!! :S
Yet, when I was preparing gingerbread for Christmas the other day, and I messed up the sugar icing, I thought it would have been a waste to throw it all out. So, I decided to bake meringue and give it to the family -- who finshed it up in no time! :D


Ingredients for 9-11 meringues:
  • 1 egg-white
  • 500-600 g castor sugar

Preparation:
  • Mix ingredients by constantly adding small amounts of castor sugar to the egg-white.
  • You can add spices or marmelade to give it an extra taste or colour.
  • When it feels like plasticide, form small balls with wet palms.
  • Adorne them with a nut or whatever you have at home and feel like putting on top.
  • Bake them at medium temperature until they become faintly golden brown (appr. 10 minutes).

No comments:

Post a Comment