Wednesday, 29 December 2010

Bundás kenyér ütős banánturmixszal / French toast with a perhaps more substiantial version of the banana milkshake

Az utóbbi időben rákaptam a tartalmas reggeli, diszkrét ebéd, alig valami vacsi tempóra. :D
Ennek jegyében mostanában reggel illatozik a konyha: mindenféle omlettek, rengeteg pirítós, kókuszos tejbepolenta, turmixok, facsart gyümölcslevek -- a következő a házi müzli beiktatása lesz ;)


De visszatérve a bundás kenyeres banánturmix kombóra. Az történt, hogy reggelre kelve (mily meglepő!) azt találtam, hogy totál koncepciótlanul megyek neki a készülődésnek, mert csak szikkadt kenyér van itthon, gyümölcs meg tejszín. A tej, amihez nagy reményeket fűztem, megadta magát. Pont ma. De sebaj. Fogtam egy tojást meg a maradék félszáraz kenyérkét; 2 kisebb manát, 3 dl tejszínt, 1 ek mézet, némi vaníliát, felszeleteltem egy grapefruitot, és reggelire mára beértem ennyivel. Jó is vót, kiadós is vót! :)


A bundás kenyérhez kell (per fő):
  • 3 szelet szikkadt kenyér
  • 1-2 tojás
  • bors
  • késhegynyi szerecsendió

A turmixhoz kell (per fő)
  • 3 dl tejszín
  • 1 (vagy ízlés szerint 2) ek méz
  • 2 kisebb érett banán
  • 1/3 vaníliarúd kikapargatott belseje

Így készül a reggeli:
  • A tojást a fűszerekkel egy mély tányérban villa segítségével felver.
  • Belemártogat a kenyérszeletek mindkét oldalát, majd serpenyőben olajon vagy zsírban mind2 oldalukon aranybarnára süt.
  • Amíg sülnek a kenyérkék, a banánokat megpucol, majd a tejszínnel, a mézzel és a vaníliával egyetemben összeturmixol.
  • A kenyerek, ha készen vannak, megszóródhatnak reszelt sajttal, vagy megpakolódhatnak friss zöldségekkel (saláta, retek, uborka, lilahagyma stb.) és vékony sajtszeletekkel.
  • Zárásként elnyammog egy felgerezdelt grapefruitot.
  • Majd nekivág az aznapnak. :D



--------------------------

Okay, perhaps Christmas-season wasn't the best period of the year for me to begin with my "substantial breakfast, moderate lunch, little, if any dinner" scedule but I guess it's worth the effort. French toast with banana creamshake (there's no milk in it except for the cream which makes it all the more substantial and dense ;) was on today's breakfast menu -- the finishing touch was a sliced-up grapefruit... Recently I've come to truly appreciate the morning. :)


Ingredients of the French toast (for 1 person):
  • 3 slices of bread
  • 1 egg
  • salt
  • ground black pepper
  • a pinch of ground nutmeg

Ingredients of the banana creamshake (for 1 person):
  • 300 ml cream
  • 2 small ripe bananas
  • 1-2 tbsp honey
  • 1/3 vanilla bean

Preparation:
  • Beat the egg(s) with salt, pepper and nutmeg.
  • Dip each slice of bread in it.
  • Fry bread until golden brown.
  • In the meantime, prepare the banana shake by mixing all ingredients in a food processor (peel bananas; using a knife, split the vanilla bean into two and scrape out all the seeds into the cream; add honey -- process).
  • You can have your French toasts with fresh vegetables and cheese.
  • After finishing your toast-shake combo, slice a grapefruit, eat it -- and you're ready for the day. ;)

No comments:

Post a Comment