Sunday, 19 December 2010

Mézeskalács / Gingerbread

Valóban gingerbread, vagyis gyömbéres mézeskalács készült -- ugyanis meg voltam róla győződve, hogy van itthon másfél zacskó őrült szegfűszeg. Naná, hogy utolsó pillanatban kiderült, hogy egy gramm sincs -- de ilyenkor nem keseredünk: választhattam a kardamom és a gyömbér között, és végül a gyömbér mellett tettem le a voksot. Jól tettem. ;)


A történethez még hozzátartozik, hogy ez itt pályafutásom során az első családi összefogásból megszületett ilyen sütemény: nálam ici-pici a sütő, ezért vasárnap este szóltam anyáéknak, hogy ha van kedvük, süthetünk együtt mézeskalácsot. Akár meg is írókázhatjuk, ha már olyan sokan leszünk otthon. :D És ők gyanútlanul belementek! És remekül elvoltunk 4 órán keresztül, amiből köbö másfél óra lehetett a kisütés meg a cukormáz előállítása (ugyanis az első adagot elrontottam, és annyi porcukor ment a fehérjébe, hogy végül habcsókok is készültek, de ez már egy másik történet ;)
Lényeg a lényeg: finom, puha, nem csak díszítésre, hanem fogyasztásra is kiválóan alkalmatos, fahéjas-gyömbéres mézeskalács készült -- remélem, kedves mindnyájatoknak is ízlik majd! :)



A mézeskalácshoz kell:
  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg méz
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 5 dkg olvasztott RAMA
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 2 tk őrült fahéj
  • 1-2 tk őrült gyömbér

A cukormázhoz kell:
  • 1 tojás fehérje
  • kb. 25 dkg szitált porcukor

Így készül:
  • A fele lisztet (30 dkg) elkever a poralakúakkal (cukor, fűszerek, szódab.), majd hozzáad a folyékonyakat (tojás, méz, margarin).
  • Ezt jól összekever, majd hozzáad a maradék liszt.
  • Gombóccá gyúr, és egy éjszakára folpackban hűtőbe tesz.
  • Másnap 3-5 mm vastagra nyújt, kiszaggat (nálunk idén a kétfejű kakastól kezdve medvéken és vízilovakon át minden volt, amit csak találtunk... :D), és sütőpapíron 4-es fokozaton (160-175 fok?) kisüt.
  • Kézi habverővel a tojásfehérjéhez apránként adagolt porcukrot grízes állagúvá kever.
  • Akkor jó, ha úgy tudunk vele csíkot húzni fakanállal, hogy a fehér vonal szinte rögtön megdermed. Apránként hozzáadott plusz porcukor segít elérni a kívánt állagot.
  • Masszát üres porcukros zacskóba kanalaz (ezek általában jó erős műanyagból készülnek, tovább bírják az írókázást, mint a sima nylon-zacsik)
  • Zacskó egyik sarkán megfelelő méretű lyukat vág.
  • Mézeskalácsok megírókázódnak.
  • Jó mulatást! :)



-----------------------------

Ingredients for the gingerbread:
  • 600 g flour
  • 150 g icing sugar
  • 250 g honey
  • 2 eggs
  • 2 tsp ground cinnamon
  • 2 tsp ground ginger
  • 50 g melted butter (unsalted!)
  • 2 tsp baking soda

Ingredients for the icing:
  • 1 egg-white
  • roughly 250 g castor sugar

Preparation:
  • Sieve 300 g flour in a bowl. Add all dry ingredients (icing sugar, cinnamon, ginger, baking soda).
  • Add melted butter, honey and the eggs.
  • Make a stiff dough.
  • Put it in the fridge for a night.
  • Preheat oven to 175 °C (gas mark: 4).
  • Roll to a thickness of 3-5 mm.
  • Dip biscuit cutters into flour, and cut the dough.
  • Bake for 7-10 minutes.
  • Prepare the icing: gradually add icing sugar to the egg-white while constantly beating it (manually, with a fork or an egg-beater) -- goal: greasy, semolina-like consistency. It is ready when you can draw a thin line (with the aid of a kitchen spoon, for instance) which congeals almost immediately.
  • Stuff an empty pack of icing sugar with this dollop, cut it out so that you can draw thin lines with it, and start adorning the gingerbreads.
  • Have fun! ;)

No comments:

Post a Comment