A történethez még hozzátartozik, hogy ez itt pályafutásom során az első családi összefogásból megszületett ilyen sütemény: nálam ici-pici a sütő, ezért vasárnap este szóltam anyáéknak, hogy ha van kedvük, süthetünk együtt mézeskalácsot. Akár meg is írókázhatjuk, ha már olyan sokan leszünk otthon. :D És ők gyanútlanul belementek! És remekül elvoltunk 4 órán keresztül, amiből köbö másfél óra lehetett a kisütés meg a cukormáz előállítása (ugyanis az első adagot elrontottam, és annyi porcukor ment a fehérjébe, hogy végül habcsókok is készültek, de ez már egy másik történet ;)
Lényeg a lényeg: finom, puha, nem csak díszítésre, hanem fogyasztásra is kiválóan alkalmatos, fahéjas-gyömbéres mézeskalács készült -- remélem, kedves mindnyájatoknak is ízlik majd! :)
A mézeskalácshoz kell:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg méz
- 15 dkg porcukor
- 2 tojás
- 5 dkg olvasztott RAMA
- 2 tk szódabikarbóna
- 2 tk őrült fahéj
- 1-2 tk őrült gyömbér
A cukormázhoz kell:
- 1 tojás fehérje
- kb. 25 dkg szitált porcukor
Így készül:
- A fele lisztet (30 dkg) elkever a poralakúakkal (cukor, fűszerek, szódab.), majd hozzáad a folyékonyakat (tojás, méz, margarin).
- Ezt jól összekever, majd hozzáad a maradék liszt.
- Gombóccá gyúr, és egy éjszakára folpackban hűtőbe tesz.
- Másnap 3-5 mm vastagra nyújt, kiszaggat (nálunk idén a kétfejű kakastól kezdve medvéken és vízilovakon át minden volt, amit csak találtunk... :D), és sütőpapíron 4-es fokozaton (160-175 fok?) kisüt.
- Kézi habverővel a tojásfehérjéhez apránként adagolt porcukrot grízes állagúvá kever.
- Akkor jó, ha úgy tudunk vele csíkot húzni fakanállal, hogy a fehér vonal szinte rögtön megdermed. Apránként hozzáadott plusz porcukor segít elérni a kívánt állagot.
- Masszát üres porcukros zacskóba kanalaz (ezek általában jó erős műanyagból készülnek, tovább bírják az írókázást, mint a sima nylon-zacsik)
- Zacskó egyik sarkán megfelelő méretű lyukat vág.
- Mézeskalácsok megírókázódnak.
- Jó mulatást! :)
-----------------------------
Ingredients for the gingerbread:
- 600 g flour
- 150 g icing sugar
- 250 g honey
- 2 eggs
- 2 tsp ground cinnamon
- 2 tsp ground ginger
- 50 g melted butter (unsalted!)
- 2 tsp baking soda
Ingredients for the icing:
- 1 egg-white
- roughly 250 g castor sugar
Preparation:
- Sieve 300 g flour in a bowl. Add all dry ingredients (icing sugar, cinnamon, ginger, baking soda).
- Add melted butter, honey and the eggs.
- Make a stiff dough.
- Put it in the fridge for a night.
- Preheat oven to 175 °C (gas mark: 4).
- Roll to a thickness of 3-5 mm.
- Dip biscuit cutters into flour, and cut the dough.
- Bake for 7-10 minutes.
- Prepare the icing: gradually add icing sugar to the egg-white while constantly beating it (manually, with a fork or an egg-beater) -- goal: greasy, semolina-like consistency. It is ready when you can draw a thin line (with the aid of a kitchen spoon, for instance) which congeals almost immediately.
- Stuff an empty pack of icing sugar with this dollop, cut it out so that you can draw thin lines with it, and start adorning the gingerbreads.
- Have fun! ;)
No comments:
Post a Comment