Óóó ez mekkora egy aba!!! És milyen finom! Az elkészítése annyiban hosszadalmas, hogy türelemmel ki kell várni azt a 3-4 órát, amíg a rizs egészen kihűl, de erről bővebben az elkészítés mikéntjét taglaló részben. :D
Lényeg a lényeg: a mai fűben-ücsörgősről szobában-ücsörgős sebességbe kapcsolt piknikre végül is ezt viszem -- a gyönyörű színekben pompázó gyümölcssaláta, a ruccola saláta és a falafelgombócok (ehhez készült fokhagymás-joghurtos öntet is) mellett persze csak. ;)
Kell hozzá:
12 dkg rizs (nálam ez most a készlet erejéig jázmin)
1 dl víz
1/2 l forralt házi tej
1 cs vaníliás cukor
4 dkg nádcukor
1 citrom reszelt héja
2 tojás
2 dkg vaj
1 kk liszt
5 dkg mazsola
+ vaj & zsömimorzsa a sütőedény előkészítéséhez
Így készül:
A tejet a vízzel elkever, benne felforral a rizst a cukrokkal és a citrom héjával. Ha buggyant kettőt, tűzről lehúz, békén hagy, és fedő alatt néhány óra alatt teljesen szobahőmérsékletűre hűt. Ezalatt a rizsszemek jóóól megszívják magukat, és megpuhulnak. A tojássárgákat a vajjal krémesre kever, majd óvatosan a hűlt rizsába forgat. Hasonlóan avatott mozdulatokkal a rizshez ad a kávéskanál lisztet, majd a fényes-fehérre vert fehérjehabot. Végül belekutyul a mazsolát (opcionális: én pölö imádom :) , egy megfelelő méretű torta-/kuglófformát/jénait kivajaz-kimorzsáz, és fél-3/4órára sülni hagy. Mikor szépen megaranyult a színe, kivesz. Melegen tálal: karamellaöntettel, csokiöntettel, málnaszörppel ízlés szerint nyakon öntve.
Váljék mindenki kedves egészségére! :)
No comments:
Post a Comment