Monday, 21 June 2010

Palacsinta

Muhaha, megint egy alapvetés -- mikor ettem utoljára palacsintát... egek! A palacsinta elkészítésére számtalan recept forog közkézen. Van, ahol sok cukorral csinálják, van, ahol az olajat a tésztába keverik, van, ahol reszelt almát tesznek a tésztába; van aki sűrűbben, van aki lágyabban szereti -- a határ itt is a csillagos ég. Hát még, amikor a töltelékekre kerül a sor... Nyamm! :)

Nálam 10-12 darabhoz kell:
1 tojás
liszt
1 ek cukor
kevés szódavíz / fiú ásványvíz
tej

Nálam így készül:
A tojást a cukorral robotgéppel elkever, ezután apránként adogat hozzá a liszt, a tej és az ásványvíz (főleg a liszt-tej aránnyal játszva) -- amennyit felvesz a tojás. Mikor előállítódott a lágyan folyós palacsintatészta, serpenyőben (szerencsésebbeknél palacsintasütőben) kiskanálnyi olajat hevít, és mindkét oldalán szépen kisüt egy kisebb merőkanálnyi tésztát. Ezt addig ismétel, míg a tészta elfogy. (Az első néhány lehet kísérleti palacsinta, rögtön fogyasztós; ezek alapján a hozzávalók -- értsd: liszt & tej -- tovább tökéletesíthető az állag ;)

A palacsinta tölthető fahéjas porcukorral, kakaóval, lekvárral, pudinggal, ha még forró a tészta, akkor vékonyra szelt csokoládéval (ami csodásan szétolvad benne :), porcukros őrült dióval, porcukros mákkal, porcukros tejföllel, gyümölccsel (ez esetben érdemes leönteni valami jóféle öntettel) stb.
Amennyiben a tészta előállításánál cukor helyett csipet sóval van dolgozva, sós palacsinta is készíthető. Ez tölthető spenóttal, sajttal, tejföllel, finomra-ízesre kisütött és apróra szelt hússal, gombával, párolt zöldségekkel stb.

Jó szórakozást & még jobb étvágyat! ;)

No comments:

Post a Comment